BiH
0

U Unsko-sanskom kantonu proglašena epidemija bruceloze

FENA
Bihać
Bihać
Na području Unsko-sanskog kantona danas je proglašena epidemija bruceloze zbog sve većeg broja oboljelih životinja i ljudi. Trenutno je oko 150 osoba oboljelo od ove zarazne bolesti, a 28 ih je hospitalizirano u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Ovo je rečeno na danas održanom sastanku Kriznog štaba u Zavodu za javno zdravstvo USK-a, kojem su prisustvovali i federalni epidemiolog dr. Zlatko Puvačić, te federalni i kantonalni ministar zdravstva Safet Omerović i Mustafa Avdagić.

Kako je istaknuto, situacija je dodatno pogoršana na području općina Bihać, Cazin i Sanski Most. Do sada je u Kantonalni zavod za javno zdravstvo pristiglo 139 prijava oboljelih osoba. Od toga iz Cazina 42, Bužima 35, Sanskog Mosta 25, Bihaća 18, Ključa 9, Bosanske Krupe 8 i Velike Kladuše 2, dok zaraženih od bruceloze trenutno nema samo u Bosanskom Petrovcu.

Iako su zdravstveni radnici poduzeli sve preventivne mjere, kazao je dr. Puvačić, te postigli visoku kvalitetu liječenja oboljelih, danas su dogovorene i konkretne mjere s Veterinarskim zavodom, tako da će u narednom periodu snositi odgovornost ne samo individue nego i institucije, jer u protivnom kantonu prijeti više od 500 oboljelih od ove bolesti.

Mada je medicinski dio dosta dobro odrađen, uočen je problem u dijagnostici, jer Zavod ne posjeduje dijagnostičku aparaturu za rano otkrivanje bruceloze. Na zahtjev ministra Omerovića, Vlada Federacije BiH odobrila je potrebne iznose za nabavku tog aparata, koji će za desetak dana biti i instaliran u Kantonalnoj bolnici.

Uspostavljeno je pravilo koordinacije i odgovornosti, a krajnji koordinatori će biti federalni ministar i Vlada Federacije. Najavljeno je da će se u naredna tri do četiri dana izvršiti eutanazija svih zaraženih životinja kako bi se maksimalno smanjili izvori i putevi prenošenja.

Iako se trenutno prevenstveno radi na zdravstvenoj prevenciji i suzbijanju daljeg širenja bruceloze, eutanazija zaraženih životinja kod farmera prouzročit će i ekonomske gubitke.

Za tu namjenu Federalna vlada je izdvojila oko 800.000 KM, što je nedovoljno, smatra ministar Omerović.

Stoga je prijedlog ministarstava, a koji će nadaju se usvojiti i Vlada, da se Civilna zaštita i njena sredstva uključe u refundaciju i sanaciju ovih problema.