BiH
0

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla od danas se radi punim kapacitetima

FENA
"Generalni štrajk prelazi u štrajk solidarnosti i u Univerzitetskome kliničkom centru (UKC) Tuzla od danas se radi punim kapacitetima", rekao je predsjednik UKC-ova Nezavisnog strukovnog sindikata Zijad Latifović.

Vlada Tuzlanskog kantona na izvanrednoj sjednici održanoj 18. svibnja donijela je odluku o davanju suglasnosti Federalnom ministarstvu zdravstva da potpiše Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH.

Time je Vlada ispunila zahtjeve Sindikata i omogućila ministru zdravstva da potpiše Sporazum sa Sindikatom o potpunoj primjeni Kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor u cjelosti će se primjenjivati od 1. srpnja ove godine.

"Ovaj oblik štrajka podrazumijeva pružanje kompletnih usluga pacijentima, ali zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora u drugim ustanovama na teritoriji Federacije BiH, mi ćemo nastojati pozitivnim primjerom utjecati na vlade u drugim kantonima da učine isto", rekao je Latifović.

Ovaj oblik štrajka ostavlja zakonsku mogućnost da ponovo preraste u generalni štrajk ako vade ne realiziraju potpisane akte, dodao je Latifović.