Dugo očekivana pomoć
1

U Ukrajinu stiže moćni sistem Patriot: Neće donijeti pobjedu, ali će ojačati protivzračnu odbranu

F. H.
Patriot lanser, a sam sistem se sastoji od više radara i druge opreme (Foto: Shutterstock)
Patriot lanser, a sam sistem se sastoji od više radara i druge opreme (Foto: Shutterstock)
U srijedu je američka administracija i zvanično saopćila da će u Ukrajinu biti isporučen moderni protivzračni sistem Patriot, koji je mjesecima bio jedna od najvećih želja ukrajinskih vlasti.

Djed mraz sa poklonima je za Ukrajince stigao ranije nego što se očekuje nakon najave američke administracije da će u novom paketu vojne pomoći vrijednom jednu milijardu i 850 miliona dolara biti uključeni i protivzračni sistemi Patriot.

Ukrajina se već mjesecima nalazi pod baražnom vatrom ruskih dronova, krstarećih i balističkih projektila koji su pretežno usmjereni na gađanje ključne energetske infrastrukture. Ovi napadi su doveli do ogromne patnje civilnog stanovništva, pogotovo zbog dolaska oštre ukrajinske zime.

Jedan od glavnih zahtjeva Ukrajine u vezi sa vojnom pomoći od saveznika je bila isporuka zapadnih protivzračnih sistema koji bi omogućili obaranje većeg broja ruskih projektila. Kao dio odgovora u Ukrajinu su isporučeni norveški NASAMS sistem i njemački protivzračni IRIS-T.

Još ranije, kao dio napora da se ojača ukrajinska protivzračna odbrana Slovačka je isporučila sistem S-300, sovjetske proizvodnje koji je i okosnica ukrajinskih protivzračnih snaga.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Bidena i Zelenskog, Biden je kazao da ne misli kako će isporuka sistema Patriot Ukrajini dovesti do eskalacije sukoba.

"To je odbrambeni sistem.To je odbrambeni sistem oružja. Nije eskalirajući, on je odbrambeni", kazao je Biden i dodao da uopće nije razgovarao sa Zelenskim o tome da li će dovesti do eskalacije.

Zelenski je na pitanje o eskalaciji se nasmijao i kratko odgovorio "Mi smo u ratu".

"Što će se dogoditi nakon postavljanja Patriota? Poslat ćemo poruku predsjedniku Bidenu da bismo željeli više patriota", rekao je Zelenski.

Ubrzo je uslijedila reakcija ambasadora Ruske Federacije u SAD-u Antolija Antonova koji upozorio da će rat eskalirati nakon posjete Zelenskog SAD-u, a kritkovao je i najavljenu isporuku sistema Patriot. Ranije je i ministarstvo vanjskih poslova Rusije upozorilo da će isporuka naprednog protivzračnog oružja Ukrajini biti smatrana za provokativni korak.

"Mislim da svi savršeno razumiju s kakvom se sudbinom može suočiti osoblje koje upravlja tim kompleksima na teritoriju Ukrajine", rekao je Antonov i dodao "Provokativne akcije SAD-a neprestano vode eskalaciji čije se posljedice ne mogu ni zamisliti”.

Ipak, opći je dojam da će isporuka Patriota biti značajan dodatak slojevitosti ukrajinske protivzračne odbrane, iako Ukrajina već tvrdi da obori većinu projektila i dronova koje Rusija ispali prema njenoj teritoriji. Problem je što onaj dio projektila koji prođe nanosi ogromnu štetu i patnju civilnom stanovništvu.

Šta je sistem Patriot

Patriot je raketni sistem zemlja-zrak koji se koristi u Sjedinjenim Državama od 1980-ih. Sistemi Patriot, koje proizvodi korporacija Raytheon, sposobni su pogoditi avione, bespilotne letjelice, krstareće rakete, projektile kraćeg i srednjeg dometa. Jedna baterija sastoji se od pet do osam mobilnih jedinica. Platforma može držati lansirne kontejnere za 4 ili 16 projektila, ovisno o modifikaciji.

Cijena jednog sistema patriot je oko milijardu dolara, a projektila koje on ispaljuje koštaju oko 4 miliona dolara u posljednjoj varijanti. SAD ima u vlastitoj upotrebi 1.106 primjeraka ovog sistema, a u brojne zemlje NATO-a, a i druge države izvezla je 172 sistema.

Trenutno sistem Patriot osim SAD koriste Njemačka, Grčka, Izrael, Japan, Jordan, Kuvajt, Maroko, Nizozemska, Katar, Rumunija, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Španija, Švedska, Tajvan i Ujedinjeni Arapski Emirati. Sistem će ući u upotrebu i u Poljskoj.

"Patriot je jedan od najnaprednijih sistema protivzračne odbrane na svijetu i dat će Ukrajini kritičnu sposobnost dugog dometa za odbranu svog zračnog prostora. Sposoban je za presretanje krstarećih projektila, balističkih projektila i zrakoplova. Važno je bateriju Patriota staviti u kontekst protivzračne odbrane. Ne postoji srebrni metak. Naš cilj je pomoći Ukrajini da ojača slojeviti, integrirani pristup protivzračnoj odbrani koji će uključivati vlastite naslijeđene sposobnosti Ukrajine, kao i standardne sisteme NATO-a," opisao je sistem viši dužnosnik američke odbrane.

Sistem se pokazao pogotovo korisnim u Zaljevskom ratu 1991. godine kada je oborio oko 40 Scud raketa koje je ispalio Irak, a bio je uspješan i 2003. godine u presretanju iračkih projektila. Izrael ga je koristio i za rušenje sirijskog SU-24 koji je uletio u zračni prostor iznad okupirane Golanske visoravni.

U Ukrajinu će biti isporučen sistem u jednoj od najmodernijih varijanti PAC-3. Ova varijanta ima sposobnost da uništi nadolazeće projektile na visini od 40 kilometara, dok starija varijanta PAC-2 ima sposobnost da uništava na visini od 20 kilometara. Također, u odnosu na ranije sisteme povećan je broj balističkih raketa srednjeg dometa koje PAC-3 može da presretne, a smanjena je sposobnost presretanja borbenih i strateških aviona.

Ukrajinski vojnici već provode obuku za korištenje ovog sistema, ali očekuje se da će u upotrebu za zaštitu zračnog prostora iznad Ukrajine ući tek za nekoliko mjeseci.