Pozitivni rezultati
134

U Tuzli za godinu dana otvoreno 1.700 novih radnih mjesta, najavljeno najmanje još 125

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na području Tuzle u proteklih godinu dana kroz realizaciju nekoliko projekata otvoreno je 1.700 novih radnih mjesta, a pozitivan trend bit će nastavljen i u narednom periodu, s obzirom na to da je najavljeno kreiranje najmanje još 125 radnih mjesta.

Novih 1.700 radnih mjesta otvoreno je uz pomoć Gradske uprave Tuzle koja je iz gradskog budžeta za prošlu godinu izdvojila 100.000 KM za otvaranje novih radnih mjesta, a trend zapošljavanja bit će nastavljen i u 2017. s obzirom na to da su osigurana novčana sredstva u iznosu od 450.000 KM.

Vedran Lakić, šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Gradske uprave Tuzle kaže da će spomenuti iznos sredstava u toku ove godine biti utrošen kroz četiri projekta: "Zapošljavanje i nova radna mjesta", "Siguran start", "Zapošljavanje ranjivih kategorija" i "Školovanje za sigurno zaposlenje".

"Za prvi projekt osigurano je 250.000 KM, gdje se 2.000 KM daje po jednom novom radnom mjestu i moram reći da je 64 poslovna subjekta finansijski osigurao gradski budžet za 125 novih radnih mjesta", istakao je Lakić.

Projekt "Siguran start" ove godine se prvi put realizira na području Tuzle, a kroz gradski budžet osigurana su sredstva u iznosu od 150.000 KM.

Ovim projektom nastoji se povećati broj i održivost novoregistrovanih samostalnih djelatnosti i pravnih osoba na području Tuzle, s ciljem povećanja zaposlenosti, a njime je, između ostalog, predviđena podrška na ime refundiranja trškova registracije firme, sufinansiranja troškova doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje te osiguranje od nezaposlenosti za registrovanu djelatnost.

"Projekt se odnosi, kako na društva s ograničenom odgovornošću, tako i na obrte kao najniži oblik organizovanja. Ovdje smo ponudili do 3.000 KM pomoći za pravne osobe kroz različite vrste podrške, jer smo analizom privrede i u komunikaciji s privrednim sektorom dobili potrebe u vidu plaćanja zakupnine za poslovne prostore koje bi koristili početnici, u smislu naknade za troškove informacionih, marketing i računovodstvenih usluga, odnosno nabavke opreme koja im je potrebna za početak rada i druge obaveze", pojasnio je Lakić, naglasivši da je za 36 aplikatana utrošeno 150.000 KM.

Lakić je dodao i da na program "Zapošljavanje ranjivih kategorija" nije pristigla nijedna prijava, ali će se iz Gradske uprave potruditi da i ova stavka bude realizirana, odnosno da osobe s invaliditetom budu zaposlene, a da privredu animiraju u smislu primanja u radni odnos osoba koje pripadaju ovoj skupini.

U narednih nekoliko sedmica započet će i realizacija projekta "Školovanje za sigurno zaposlenje" koji podrazumijeva stipendiranje učenika koji upišu neko od deficitarnih zanimanja. Za ovu namjenu postoje sredstva u iznosu od 25.000 maraka.

"Iz godine u godinu vidimo koliki je jaz između onoga za šta se školuje u našim srednjim školama i potreba privrede, tako da kroz ovu finansijsku animaciju želimo podstaknuti roditelje i njihovu djecu da upišu ona zanimanja koja su potrebna tržištu rada", dodao je Lakić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da je postignutim rezultatima u proteklom periodu ostvaren dio obećanja koja je dao u 2016. godini.

"Prošle godine u ovo doba sam dao obećanje da će u četiri godine biti otvoreno četiri hiljade novih radnih mjesta. Od 1. maja 2016. do 1. maja 2017. otvoreno je 1.700 novih radnih mjesta, uz pomoć naših poticaja u kojima firmi dajemo po dvije hiljade maraka po osobi", naglasio je Imamović.

Na današnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle najavljeno je i kreiranje određenog broja radnih mjesta u industrijskoj zoni Kreka-Sjever na kojoj bi uskoro trebalo da počne izgradnja prvih objekata.