Donatorska večer
46

U Tuzli upriličeno prikupljanje novca za Banku koštane srži BiH

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U prisustvu zvanica iz političkog, kulturnog, sportskog i vjerskog života Tuzlanskog kantona večeras je u Tuzli upriličena donatorska večer za Banku koštane srži BiH.

Poziv da se uključe u ovu akciju humanitarnog karaktera koja je prvi put održana u Tuzli dobili su načelnici svih općina sa područja TK i Republike Srpske, kao i predstavnici viših nivoa vlasti.

Amela Sućeska, direktorica projekta Banka koštane srži za Klix.ba je kazala da je cilj da ova banka ima 1.500 tipiziranih uzoraka krvi kako bi se mogla priključiti evropskim i svjetskim asocijacijama banaka.

"To je prioritet i mnogo se radi na certifikaciji laboratorije u Mostaru. Dobili su pomoć i od Vlade Republike Hrvatske, a mi se nadamo da ćemo sa svojim akcijama do kraja godine doprinijeti da se ovaj proces ubrza", istakla je Sućeska.

Dosad je tipizirano blizu hiljadu uzoraka krvi koji su trenutno naslonjeni na Hrvatski registar, s obzirom da naša zemlja svoj još uvijek nema.

Inače, jedna tipizacija košta 400 eura, a osnivanjem Registra banke koštane srži BiH, ti troškovi bili bi znatno smanjeni.

U BiH svake godine blizu 60 pacijenata čeka na transplantaciju, a otvaranjem Registra banke koštane srži u Mostaru stekli bi se uvjeti i za daljnje korake, među kojima je i banka matičnih stanica.

"Apelujem na sve institucije sistema, mimo projekta Banka koštane srži, da pruže maksimalnu pomoć Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru koji su lavovsku stvar uradili kada je u pitanju ova banka", dodala je Sućeska.

Kao organizator večerašnje donatorske večere u Tuzli potpisuje se Nevladina organizacija Mala, a tačan iznos novčanih sredstva koji su prikupljeni bit će poznat u narednim danima, s obzirom da se očekuju i najavljene donacije pojedinaca i kompanija sa područja TK.

Svoju podršku ovom događaju koji je popraćen i bogatim kulturno-zabavnim programom, između ostalog pružili su Vlada TK i Grad Tuzla.