BiH
5

U Tuzli proglašena epizoda uzbune zbog prekomjerno zagađenog zraka

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nakon epizode pripravnosti koja je na snazi bila proteklih nekoliko dana, danas je usljed prekomjerno zagađenog zraka na području Tuzle proglašena epizoda uzbune.

Epizodu uzbune na području Tuzle proglasilo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona (TK), a na osnovu podataka dobivenih sa sistema za praćenje kvaliteta zraka, odnosno sa fiksnih stanica koje pokazuju povećanje koncentracije zagađujuće materije sumpordioksida.

Iz resornog ministarstva kazali su da se građanima ne preporučuje duži boravak na otvorenom. Ukoliko je kretanje vani neophodno, preporučuje se disanje isključivo na nos te korištenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa.

"Ove preporuke se odnose na sve građane, a posebno na rizične grupe stanovništva kao što su trudnice, starije osobe, osobe s hroničnim bolestima respiratornih organa te oboljenjima srca, kao i djeci", naglasili su iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK.

Iz ministarstva upozoravaju i da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivaju da se, u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama.

Također, korisnicima i vlasnicima kotlovnica i ložišta upućen je apel na poduzimanje svih tehnički izvodljivih mjera u cilju smanjenja emisije štetnih materija u zrak, uključujući korištenje ekološki prihvatljivih energenata.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša TK obavijestilo je i Gradsku službu civilne zaštite Tuzla o proglašenju epizode uzbune.