BiH
0

U Tuzli predstavljena dva projekta ACIPS-a

FENA
Analiza postojećeg Ustava BiH "Evropski pokret za evropski ustav" predstavljena je sinoć u Tuzli predstavnicima nevladinih organizacija, studentima, profesorima te dekanu i prodekanu tuzlanskog Pravnog fakulteta.

Analizu su izradili analitičari Asocijacije Alumni centra interdisciplinarnih postdiplomskih studija (ACIPS-a) Saida Mustajbegović i Sead Fetahagić.

Na prezentaciji su predstavljene dobre i loše strane Ustava BiH te objašnjena reforma koja na prvi pogled predstavlja apstraktan pojam za prosječnog čovjeka a zapravo određuje kvalitet i standard života u društvu.

Publikacija je, kako je kazala Mustajbegović, ponudila neke odgovore o reformi Ustava BiH te objasnila da je većina inozemnih preporuka za BiH da se proces ustavnih reformi treba kretati u smjeru izgradnje države na federalnom principu i formiranje kompromisa između principa "konstitutivnih naroda" i prava građanina kao pojedinca s težištem na ovom drugom.

S tim u skladu je i mišljenje Venecijanske komisije koja dugoročno preporučuje izmjenu ustavnog principa, s države shvaćene kao skup tri ravnopravna "konstitutivna naroda" na državu shvaćenu kao zajednicu ravnopravnih građana.

Sinoć je u Tuzli predstavljen i drugi projekt ACIPS-a "Uspostava zajedničke platforme" koja predstavlja listu zajedničkih nenacionalističkih vrijednosti koje se tiču današnje BiH a o kojoj se slažu ljudi širom zemlje.

Namjera je da je potpiše 50 nevladinih organizacija i 500 pojedinaca te da bude baza za buduće zajedničko djelovanje na temeljima antinacionalizma i socijalne pravde za sve.

Platformu su predstavili predstavnici ACIPS-a Dejan Vanjek i Faris Čengić, saopćeno je iz ACIPS-a.