Hitna pomoć
103

U Tuzli predloženo uvođenje lokatora poziva koji bi pomogli u spašavanju života građana

A. K.
Služba hitne medicinske pomoći u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Služba hitne medicinske pomoći u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
U 21. vijeku posebnu primjenu našli su GPS uređaji čija se višestruka korist osjeti u mnogim segmentima života. Osim po mogućnosti navigiranja, uređaji sa ovakim sistemom nude i opciju lociranja osobe, a tim tragom predloženo je uvođenje lokatora poziva u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli.

Službenici Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli se tokom poziva na broj 124 susreću sa situacijama kada su osobe dezorijentirane ili nisu sigurne gdje se tačno nalaze, što nerijetko otežava pružanje hitne medicinske pomoći koja može značiti produženje života.

U dogovoru s građanima i zaposlenima u službi, predsjednik Kluba vijećnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u Gradskom vijeću Tuzle Anel Ibeljić je na posljednjoj sjednici uputio inicijativu koja bi olakšala i ubrzala spašavanje života ugroženih, odnosno povrijeđenih.

"U situacijama kada je neko teško povrijeđen ili bez svijesti, najčešće nas obuzmu emocije i zavlada panika usljed čega gubimo mogućnost da se orijentišemo u prostoru, posebno ako se nalazimo na nama nepoznatom području. Pored toga, imamo i situacije da se prve na mjestu nezgode nađu osobe koje ne žive u našem gradu gdje je potrebno promptno djelovanje koje se nažalost zna odužiti zbog nepoznavanja adrese", kaže Ibeljić.

Upravo zbog navedenog, uvođenje lokatora poziva u hitnu službu je od velikog značaja, a u tome je saglasan i direktor Doma zdravlja u Tuzli Samir Mačković.

"Iz dosadašnjeg iskustva, najviše vremena u našim intervencijama potroši se na utvrđivanje tačne lokacije pozivatelja hitne pomoći. Često se gubi dragocjeno vrijeme tražeći adresu ili lokaciju pozivatelja hitne pomoći, a u našim intervencijama zbrinjavanja urgencija, vrijeme je krucijalno. Implementacijom ovog projekta uveliko bi smo skratili vrijeme dolaska do pacijenta i započinjanja zbrinjavanja i time povećali šanse za uspješno spašavanje pacijenata", smatra Mačković.

Hitni lokator omogućava preciznu lokalizaciju pozivatelja u hitnim slučajevima u roku od nekoliko sekundi, što omogućava zaposlenicima hitne pomoći brzo reagovanje i pružanje pomoći.

Inače, ovakav sistem GPS lociranja se koristi u Europskoj uniji i prema statističkim podacima, nekoliko stotina života se spasi upravo zahvaljujući njemu.