Previranja u TK
119

U Tuzli potpisan kolektivni ugovor u oblasti zdravstva, doktori medicine i stomatologije ipak idu u štrajk

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK danas su u Tuzli potpisali kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva u ovom kantonu.

Dok iz Kantonalne vlade tvrde da potpisani dokument u velikoj mjeri odgovara zahtjevima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, predstavnici ovog sindikata poručuju da ugovor nije u vezi s njima te da u ponedjeljak, 4. juna ove godine stupaju u generalni štrajk.

Vlada TK u proteklom periodu uporedo je vodila pregovore s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu TK i Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK.

Kantonalni ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić kaže da se u tekstu danas potpisanog ugovora uglavnom nalaze i zahtjevi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, a među njima je povećanje koeficijenta za obračun plaća.

Ovaj koeficijent nije u cijelosti ispunjen, s obzirom da su doktori medicine i stomatologije tražili povećanje od 1,2, a u novom ugovoru ono je navedenu u iznosu od 0,6.

"Danas smo definisali značajno unapređenje uslova i životnog standarda uposlenih u zdravstvu, s tim da smo uvažili sve primjedbe kada je u pitanju povećanje koeficijenta. Radno vrijeme smo smanjili sa 40 na 37,5 sati, a satnicu sa 2,31 povećali na 2,41", rekao je Hadžiefendić.

Ovaj ugovor odnosi se na plaće svih uposlenih kategorija u oblasti zdravstva TK – od radnica do subspecijalista.

"S ovim kolektivnim ugovorom prosječno povećanje plaća doktora iznosi oko 305 KM. Osnovna plaća bez ikakvih dodataka po ovom koeficijentu za ljekara specijalistu iznosit će 1.908 KM, subspecijalistu 1.988 KM i za doktore medicine koji tek počinju s radom 1.630 KM", pojasnio je resorni ministar.

Primjena novog kolektivnog ugovora počinje 1. juna, a povećanja plaća Zavod zdravstvenog osiguranja TK koštat će dodatnih 9.400.000 KM.

Direktor Mirsad Hodžić danas je kazao da ovaj zavod može podnijeti opterećenje od 9.400.000 KM, naglasivši da će u narednom periodu biti potpisan ugovor sa svim zdravstvenim ustanovama u TK, čije će se u cijelosti steći uslovi za implementaciju danas potpisanog dokumenta.

Predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK Adisa Fakić današnji ugovor ocijenila je kvalitetnim te naglasila da će ovj dokument dovesti do povećanja standarda uposlenih te zaštite određenih prava iz radno-pravnog odnosa.

"Vođeni su fer i korektni pregovori i samim tim došli smo do potpisivanje nečega što je na obostrano zadovoljstvo", dodala je predsjednica sindikata koji okuplja više od 4.200 zaposlenih u zdravstvenom sektoru u TK.

S druge strane, iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK poručuju da nisu zadovoljni današnjim činom, naglasivši da će u ponedjeljak 4. juna ove godine započeti ranije najavljeni generalni štrajk.

"Ovaj ugovor se ne odnosi na doktore medicine i stomatologije TK. Od Vlade TK i resornog ministra očekujemo poziv za zaključivanje ugovora u dijelu kako smo mi naveli u prijedlogu 4. maja ove godine. I dalje ostajemo pri povećanju plaća sa koeficijentom od 1,2, a ako se to ne desi u ponedjeljak, 4. juna stupamo u generalni štrajk", rekao je za Klix.ba potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić koji obnaša i funkciju predsjednika Štrajkačkog odbora sindikata u TK.

Ovaj sindikat zahtjeva i utvrđivanje reprezentativnosti u Tuzlanskom kantonu, kao i ravnopravan položaj s ostalim doktorima u Federaciji BiH.