Za najranjivije
979

U Tuzli otvoren Servis centar za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U prostorijama Javne ustanove Naše dijete u tuzlanskom naselju Mejdan danas je svečano otvoren Servis centar za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju SOCI.

Riječ je o centru koji nudi besplatne usluge za pripadnike jedne od najmarginaliziranijih i najranjivijih grupa u bh. društvu, kao i članovima njihovih porodica.

Centar korisnicima osigurava boravak od četiri sata dnevno tokom kojeg su im na raspolaganju psiholozi, defektolozi i socijalni radnici, zatim kreativne i inkluzivne radionice i muzikoterapiju, dok je za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju osigurana pravna pomoć, savjetovanje te pomoć u kriznim situacijama.

"Centar je počeo raditi 2. marta ove godine, a s obzirom na to da su nam danas u posjetu došli Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH, i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, ovu priliku smo iskoristili za svečano otvorenje. U protekla skoro četiri mjeseca imali smo više od 50 korisnika, a pružili smo 800 usluga koje su besplatne", izjavila je Šefika Maketić, koordinatorica Servis centra i direktorica Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju SOCI.

Dodala je i da je cilj ovog centra osnaživanje porodice u cijelosti, s obzirom na to da u našoj zemlji, nažalost, ne postoji sistemska podrška porodicama koje među svojim članovima imaju i osobe sa smetnjama u razvoju.

"Porodice veoma često ne znaju kome da se obrate, a u našem centru nudimo i osnaživanje kroz grupne i individualne terapije", istakla je Maketić, naglasivši da s djecom s poteškoćama u razvoju rade psiholog i defektolog, a na usluzi im je i medicinska sestra.

Mirnesa Beganović majka je dječaka Irfana kojem je dijagnosticiran autizam, a kako nam je kazala, postojanje jednog ovakvog centra znači mnogo roditeljima koji nemaju gdje svoju djecu povjeriti na čuvanje.

"Danas imamo potrebu za zaposlenjem, jer djetetu u takvom stanju treba mnogo stvari. Ovdje je bitno da sa djecom rade stručne osobe. Također, i roditelji mogu doći i odmoriti se, a pažnja koju ovdje dobijamo je nešto što se ne može platiti, niti bilo čime mjeriti", poručila je Beganović.

Osnivanje centra finansijski je podržao USAID, kroz Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG).

"Ovaj centar je bio prioritet za USAID, ali također i za roditelje i neke druge organizacije i udruženja. Ovo je zaista dobro mjesto gdje roditelji mogu dovesti svoju djecu i naučiti neke nove vještine, družiti se s drugom djecom koja nemaju takve poteškoće u razvoju, ali isto tako je važno da će na ovom mjestu i roditelji dobiti podršku. Odgovornost svih nas je prema porodicama koje odgajaju djecu s poteškoćama u razvoju", istakao je Duffy.

Osiguravanjem prostorija za rad centra svoju podršku pružio je i Grad Tuzla.

"Mi moramo imati sluha za pomoć djeci s posebnim potrebama. Ovaj centar je značajan jer se roditeljima i djeci pruža pomoć kakvu nemaju na drugim mjestima", istakao je Imamović koji će tokom dana sa čelnicima USAID-a razgovarati i o mogućoj podršci vezano za izgradnju centra za autizam u Tuzli koji još uvijek nije osnovan, a potreba za jednom ovakvom ustanovom postoji već duže vrijeme.