|

U Tuzli oduzeta roba u vrijednosti 40.000 KM

U Tuzli oduzeta roba u vrijednosti 40.000 KM
0
Klix.ba
16.12.2015. u 11:28
11
komentara
0

dijeljenja
U Tuzli oduzeta roba u vrijednosti 40.000 KM Foto: UIO BiH
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su raznu robu ukupne vrijednosti veće od 40.000 KM.
Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija o stavljanju u promet u BiH razne robe službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla, izvršili su provjere kod obveznika na području Bijeljine. Prilikom izvršenih provjera i uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju utvrđen je višak robe stranog porijekla.

Radilo se o tekstilnoj robi: trenerkama, prslucima i jaknama, u količini od 658 komada (robnih marki Adidas i Nike). Vrijednost privremeno oduzete robe iznosila je cca 28.610,00 KM, dok je protiv počinioca izrečena novčana kazna od 2.000 KM i pokrenut prekršajni postupak pred Općinskim sudom u Tuzli.

Shodno zajedničkim obavezama i mjerama definiranim Akcionim planom za implementaciju Sporazuma o međusobnoj suradnji, ovlašteni službenici UINO u suradnji sa službenicima Granične policije BiH proveli su zajedničku akciju u sprječavanju i suzbijanju nezakonitog unosa roba u carinsko područije BiH.

Privremeno su oduzeli raznu robu (konditorske proizvode) ukupne vrijednosti u iznosu od cca 2.500,00 KM. S obzirom na to da se radilo o robi stranog porijekla koja je unesena van graničnog prijelaza i koja nije prošla odgovarajuću carinsku proceduru ovlaštena službena lica nadležnom sudu podnijet će Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Službenici UINO u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a TK, PU Kalesija i policijskim službenicima MUP-a RS, zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda izvršili su provjeru prometa duhanskih proizvoda na tržnici “VIRGINIA” u Memićima.

Tom prilikom je od pet osoba privremeno oduzet sitno rezani duhan u količini od 83,5 kg i 81 paklica cigareta, procijenjene tržišne vrijednosti u iznosu od 10.000,00 KM. Protiv učinioca opisanih nezakonitosti, u narednom periodu nadležnom sudu bit će podneseni Zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka. Ovo je samo jedna od akcija suzbijanja nelegalne trgovine duhana i duhanskih prerađevina koje će i u narednom periodu biti izvedene na tržnicama širom BiH, soapćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...