{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Tuzli oduzeta roba u vrijednosti 40.000 KM

16.12.2015. u 11:28
0
11
U Tuzli oduzeta roba u vrijednosti 40.000 KM
0
U Tuzli oduzeta roba u vrijednosti 40.000 KM
Foto: UIO BiH
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su raznu robu ukupne vrijednosti veće od 40.000 KM.
Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija o stavljanju u promet u BiH razne robe službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla, izvršili su provjere kod obveznika na području Bijeljine. Prilikom izvršenih provjera i uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju utvrđen je višak robe stranog porijekla.

Radilo se o tekstilnoj robi: trenerkama, prslucima i jaknama, u količini od 658 komada (robnih marki Adidas i Nike). Vrijednost privremeno oduzete robe iznosila je cca 28.610,00 KM, dok je protiv počinioca izrečena novčana kazna od 2.000 KM i pokrenut prekršajni postupak pred Općinskim sudom u Tuzli.

Shodno zajedničkim obavezama i mjerama definiranim Akcionim planom za implementaciju Sporazuma o međusobnoj suradnji, ovlašteni službenici UINO u suradnji sa službenicima Granične policije BiH proveli su zajedničku akciju u sprječavanju i suzbijanju nezakonitog unosa roba u carinsko područije BiH.

Privremeno su oduzeli raznu robu (konditorske proizvode) ukupne vrijednosti u iznosu od cca 2.500,00 KM. S obzirom na to da se radilo o robi stranog porijekla koja je unesena van graničnog prijelaza i koja nije prošla odgovarajuću carinsku proceduru ovlaštena službena lica nadležnom sudu podnijet će Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Službenici UINO u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a TK, PU Kalesija i policijskim službenicima MUP-a RS, zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda izvršili su provjeru prometa duhanskih proizvoda na tržnici “VIRGINIA” u Memićima.

Tom prilikom je od pet osoba privremeno oduzet sitno rezani duhan u količini od 83,5 kg i 81 paklica cigareta, procijenjene tržišne vrijednosti u iznosu od 10.000,00 KM. Protiv učinioca opisanih nezakonitosti, u narednom periodu nadležnom sudu bit će podneseni Zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka. Ovo je samo jedna od akcija suzbijanja nelegalne trgovine duhana i duhanskih prerađevina koje će i u narednom periodu biti izvedene na tržnicama širom BiH, soapćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: