Svečani prijem
8

U Tuzli obilježen Dan državnosti Hrvatske: BiH nam je važna, komšija je bitniji od brata u Americi

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Povodom obilježavanja 25. juna, Dana državnosti Republike Hrvatske, večeras je u Tuzli upriličen svečani prijem.

Domaćin prijema bio je generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić koji je tom prilikom kazao da je 25. juni za sve hrvatske državljane širom svijeta izuzetno važan.

Osim Dana državnosti, predstojećeg 25. juna Republika Hrvatska obilježava i Dan oružanih snaga, kao i godišnjicu međunarodnog priznanja ove države koje je uslijedilo nakon proglašenja njene nezavisnosti.

"Sve smo stopili u jedan datum, a istovremeno želim istaknuti da Republika Hrvatska, kao komšija ovih prostora, želi ruku pod ruku pomoći i poduprijeti sve one ambicije koje Bosna i Hercegovina i ostale susjedne države imaju na evropskom putu. Želimo im da taj put pridruživanja Evropskoj uniji izdrže i da mi budemo zaista u svakom trenutku od pomoći", poručio je za Klix.ba generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić.

Osvrnuvši se na veze koje postoje između naše zemlje i Hrvatske, Bandić je kazao da je građenje međukomšijskih odnosa od izuzetnog značaja.

"Vama i meni brat može biti u Americi, ali komšija nam je prvi do vrata i s nama uvijek dijeli dobro, ali i loše. U biti je najvažnije da njegujemo i gradimo te međukomšijske odnose", naglasio je on.

Posebno ga raduje činjenica da se u nedjelju obilježava i Bajram, za koji je kazao da predstavlja praznik povjerenja, pomirenja, opraštanja i međusobnog razumijevanja.

Večerašnjem prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života Tuzle, Tuzlanskog kantona i BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora.