Višestruki značaj datuma
52

U Tuzli obilježen 9. maj: Fašizam se ne smije ponoviti, neka nam budućnost donese svjetlo pravde

A. K.
(Foto: Vlada TK)
(Foto: Vlada TK)
Obilježavanje Dana pobjede nad fašizom te Dana zlatnih ljiljana, Dana logoraša i Dana Evrope upriličeno je i na području Tuzlanskog kantona. Na ovaj 9. maj koji ima višestruki značaj delegacije su polagale cvijeće i odale počast stradalima, a upućene su i značajne poruke.

Delegacije Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona položile su cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.

U svom obraćanju medijima kantonalni ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić je istakao da nije slučajnost da se na isti dan obilježava i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana, jer je, kako je naveo, u odbrambeno oslobodilačkom ratu upravo Armija RBiH bila antifašistička.

(Foto: Vlada TK)
(Foto: Vlada TK)

"Upravo je Armija RBiH nastavila tekovinu antifašizma braneći sve građane BiH i civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima. Ne zaboravimo da je upravo Evropska unija kao Dan Evrope odredila isti dan, Dan pobjede nad fašizmom, pa ovom prilikom želim čestitati i Dan Evrope, simbola bolje budućnosti koja će, nadam se, uskoro biti i naša", kazao je Kulaglić.

U povodu 9. maja premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović uputio je javnu čestitku u kojoj je, između ostalog kazao da su tekovine današnje Evrope od 1941. do 1945. godine branjene i u Bosni i Hercegovini.

(Foto: Vlada TK)
(Foto: Vlada TK)

"Zbog toga je naše moralno i historijsko pravo da sebe vidimo u zajednici evropskih naroda i Evropskoj uniji. U Bosni i Hercegovini se 9. maj obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH. Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjeda nad fašizmom, ali je isto tako i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo ili koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu", naveo je premijer Tulumović.

Kako je istaknuo, u obrambeno oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine Armija RBiH bila između ostalog bila antifašistička.

"Kao takva, upravo je Armija RBiH nastavila tekovinu antifašizma u Bosni i Hercegovini braneći sve građane BiH i civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima. Sa antifašizmom kao idealom, narodi Bosne i Hercegovine i danas daju veliki prilog antifašizmu. Na to sam kao čovjek i kao premijer ponosan. Sa takvim opredjeljenjem i dalje razvijamo ovaj naš kraj držeći istodobno do multikulturalnosti, tolerancije i suživota svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili neku drugu pripadnost", naveo je tuzlanski premijer.

(Foto: Vlada TK)
(Foto: Vlada TK)

Na kraju je izrazio nadu da će budućnost donijeti svima svjetlo pravde i nade da se fašizam, u bilo kom obliku, nikad više neće ponoviti.