BiH
194

U Tuzli najavljen naučnoistraživački kamp za mlade

FENA
Na Rudarsko geološko građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas su u okviru Projekta afirmacije međuetničke saradnje, afirmacije volonterizma i jačanja uloge mladih u bh. društvu počele aktivnosti vezane za organizovanje prvog naučnoistraživačkog kampa za mlade, koje će trajati 12 mjeseci.

U tom će periodu biti realizirane potrebne pripreme, predistražne radnje i definirana organizacija za realizaciju sedmodnevnog naučnoistraživačkog kampa za mlade istraživače, koji će biti održan na području Tuzlanskog kantona, najavljeno je na današnjoj pres-konferenciji.

Dekan Rudarsko geološko građevinskog fakulteta Kemal Gutić istakao je da je ovo prvi put da Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH podržava ovakav projekt.

Ocijenio je da je za ovaj fakultet važno da bude u komunikaciji s ambasadama, nevladinim sektorom i studentima u ovakvoj naučnoistraživačkoj volonterskoj priči.

Naglasio je da je ovo prilika da se dobri i kvalitetni studenti pronađu, te da se od 1.600 studenata prepoznaju oni koji bi dalje nastavili utakmicu korporativnog upravljanja.

"Počeli smo danas s novim projektom, u okviru kojeg smo sublimirali više različitih oblasti sa sedam istraživačkih tema od interesa za mlade i Univerzitet", izjavio je predsjednik UG "Zelene staze-Green Tour" Edin Delić.

Kamp će rezultirati objavljivanjem naučnoistraživačkih radova, ali i afirmacijom volonterizma.

Projekt je u cijelosti finansirala Ambasada SAD-a u BiH.