Novi slučaj zaraze
30

U Tuzli još jedan hotel pretvoren u karantin, stiže sve više osoba iz inozemstva

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
U protekla dva dana na područje Tuzle iz evropskih zemalja stiglo je 70 osoba koje su smještene u karantine na dvije lokacije. Takođr, u ovom gradu zabilježen je još jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Povećanje broja osoba koje je potrebno smjestiti u karantin bilježi se i na području Tuzle, gdje je za ovu namjenu zauzet još jedan hotel.

Nakon Hotela Tuzla čija su zadnja tri sprata prvobitno pretvorena u karantin za smještaj 63 studenta koji su stigli iz Njemačke i devet osoba iz Francuske, za ovu namjenu nadležni su sada morali osposobiti i Hotel Tehnograd.

Izmjene naredbi koje nalažu da se sve osobe koje ulaze u našu zemlju šalju u 28-dnevni karantin, dovele su do toga da je u protekla dva dana ova mjera izrečena za dodatnih 70 osoba.

"U Hotelu Tuzla naši kapaciteti od 114 mjesta su popunjeni, a u drugom karantinu u Hotelu Tehnograd trenutno se nalaze 34 osobe. Svi oni dolaze iz zemalja zapadne Evrope, što zbog posla ili nekih drugih obaveza", kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Sa više graničnih prijelaza u Tuzlanski kanton pristižu građani iz inozemstva. Nakon dolaska na granicu odmah budu smješteni u izolacione šatore gdje prolaze kroz pregled zdravstvenih radnika.

"Tu se popunjava i epidemiološka anketa, a sve informacije se šalju Federalnom ministarstvu zdravstva koje donosi rješenje o karantinu. Odluka se proslijeđuje prema graničnim prijelazima i kantonalnim štabovima koji dalje organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova vezano za transport, odnosno pratnju osoba", pojašnjava Čolić.

Nakon dolaska ispred karantina, osobe dočekuju službenici Zavoda za javno zdravstvo TK koje također radi osnovne preglede te ih sprovode do soba.

"Osnovni princip karantina je takav da za svaku osobu treba biti obezbijeđena soba s kupatilom. S obzirom na to da smo dosad imali individualne dolaske ljudi u privatnim automobilima u kojima su se nalazile po tri ili četiri osobe, zbog pretpostavke da ako je jedno zaraženo, onda su vjerovatno svi, u istu sobu smo ih sve mogli smjestiti", pojašnjava Čolić.

Po trenutnom principu karantina Čolić kaže da će izuzetno teško biti pronaći objekte za zbrinjavanje osoba u Tuzlanskom kantonu.

"To je pitanje kojim se bavi Kantonalni štab civilne zaštite jer oni traže adekvatne prostore za ovu namjenu. U saradnji su sa općinskim i gradskim vlastima, tražeći odgovarajuće pozicije koje ispunjavaju potrebne uslove", dodala je Čolić.

Vrijedi kazati da je tokom protekle noći u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla na koronavirus testirano 77 osoba, a jedna je pozitivna. Riječ je o ženskoj osobi iz Tuzle koja je vezana za klaster Centra za srce u ovom gradu.

Ukupan broj zaražnih u Tuzlanskom kantonu sada iznosi 84, od čega je aktivnih 77 slučajeva. Sedam prvozaraženih pacijenata je oporavljeno te su oni nakon bolničke hospitalizacije pušteni u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana.

Do danas je u ovom kantonu testirana 1.621 osoba, a od ukupnog broja onih kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom, 20 se nalazi na bolničkom liječenju, a 55 je u kućnoj izolaciji. Također, u kućnoj izolaciji je i okvirno 1.680 osoba kod kojih zvanično nije potvrđena zaraza SARS-CoV-2 virusom.