BiH
0

U Tuzli identificirano 10 žrtava stradalih u ratu

FENA
U Komemorativnom Centru u Tuzli danas je izvršena identifikacija 10 žrtava stradalih 1992. i 1995. godine na području Srebrenice, Bratunca, Brčkog i Koraja.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su među identificiranim i žrtve koje su ekshumirane u augustu 2012. godine u krugu Fabrike akumulatora u Potočarima.

  • Danas su identificirane četiri žrtve ekshumirane iz ove masovne grobnice, a peta žrtva, beba kojoj roditelji nisu stigli dati ime, a vodi se pod prezimenom Muhić, bit će identificirana naknadno, kazala je Čengić.

Po njenim riječima, identificiran je i bračni par, Šećo i Derva Alagić. Riječ je o starijem bračnom paru koji je pronađen spaljen u svojoj porodičnoj kući.

Čengić navodi da su njihovi posmrtni ostaci identificirani klasičnom metodom jer su kosti toliko izgorjele da nije bilo moguće DNK analizom utvrditi identitet ovih žrtava te je njihova obitelj danas izvršila identifikaciju klasičnom metodom.

  • Jedno tijelo od danas identificiranih preuzeto je od Komisije za nestale Vlade Republike Srbije u septembru ove godine, a ekshumirano je u Sremskoj Mitrovici. Riječ je o Hasibu Kariću, nestalom 1995. godine u Srebrenici, kazala je Čengić.

Danas je identificirano 10 žrtava, devet civila bišnjačke nacionalnosti i jedna žrtva srpske nacionalnosti.

Identificirani su: Hajra (Adem) Mulalić (1976.), Behara (Mujo) Đelilović (1922.), Daut (Mehan) Mustafić (1920.), Hedib (Avdo) Dizdarević (1938.), Hasib (Haso) Karić (1929.), Petar (Vojin) Džombić (1942.), Rizah (Ibro) Šarić (1955.), Fata (Bego) Ibrahimović (1955.), Šećo (Ramo) Alagić (1921.) i Derva (Alaga) Alagić (1924.).