Testirane 152 osobe
84

U Tuzli četiri osobe izliječene od koronavirusa, ali su još četiri zaražene

A. K.
Raste broj zaraženih koronavirusom u Tuzlanskom kantonu, a posljednja analiza uzoraka pokazala je prisustvo SARS-CoV-2 kod četiri osobe. Pozitivno je da su četiri osobe koje se vežu za klaster Centra za srce izliječene i one su iz bolnice puštene na kućno liječenje.

Kako su kazali iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, tokom protekle noći u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli izvršena je analiza 152 uzoraka, a pozitivni testovi na koronavirus zabilježeni su kod četiri osobe. Tri osobe su iz Tuzle, a jedna je iz Sapne.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić je kazala da novootkrivena tri slučaja pripadaju klastru Centra za srce u Tuzli, dok je jedna osoba vezana za klaster u Sapni.

Čolić je kazala da je danas pozitivna vijest ta da su četiri prvozaražene osobe koje se vežu za klaster Centra za srce u Tuzli izliječene od koronavirusa. One su, prema riječima Čolić, puštene iz bolnice i njima je propisana 14-dnevna kućna izolacija. Njima su u roku od 48 sati bila obavljena dva retestiranja i na svu sreću svi nalazi su bili negativni.

Do danas nijedan klaster u Tuzlanskom kantonu nije zatvoren, a aktivno ih je ukupno osam. I dalje je najbrojniji u Centru za srce (42 oboljelih), zatim u Srednjoj Špionici kod Srebrenika (16), Klinici za bolesti uha, grla i nosa u tuzlanskom UKC-u (10) i Sapni (8). Porodični klaster u Tuzli broji dvoje zaražnih, a po jedno su u Lukavcu, Banovićima i Gračanici.

U Zavodu za mikrobiologiju tuzlanskog UKC-a do danas je testirane ukupno 1.245 osoba, a od toga ih je 81 zaraženo SARS-CoV-2 virusom.

Trenutno se u UKC-u Tuzla na liječenju nalazi 21 COVID pozitivna osoba, u Medicinskom institutu Bayer je dvoje, uz četiri zaposlenika koji su se u vrijeme testiranja zadesili u ovoj ustanovi, jedan pacijent je u brčanskoj bolnici, a 51 je u kućnoj izolaciji. Rješenje o epidemiološkom nadzoru, odnosno kućnoj izolaciji izdato je 2.523 osoba koje zvanično nisu zaražene koronavirusom.

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH: Banja Luka - 229 Čitluk - 68 Tuzla - 45 Mostar - 45 Sarajevo - 30 Laktaši - 30 Konjic - 28 Široki Brijeg - 27

Bihać - 21 Cazin - 20 više na mapi...