BiH
0

U Tuzlanskom kantonu nema epidemije zaušnjaka

FENA
Tuzla
Tuzla
Federalno ministarstvo zdravstva je na osnovu stručnog mišljenja i prijedloga Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u skladu s Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, donijelo Odluku o proglašenju epidemije zaušnjaka na području Srednjebosanskog, Zeničko-dobojskog i kantona Sarajevo.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Federacije registriran je višestruki porast oboljelih od zaušnjaka u odnosu na isti period u prethodnim godinama.

Kako tvrde u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, situacija na tom području za sada je stabilna.

Direktorica Zavoda, prim.dr. Nermina Mehinović, kaže kako su se u Tuzlanskom kantonu u zadnja četiri mjeseca pojavila dva odvojena slučaja zaušnjaka. Tvrdi da za sada nema naznaka da bi se bolest mogla pojaviti u epidemijskom obliku. Očekuje se da će zaušnjaci na području Tuzlanskog kantona ipak ostati samo sporadični slučajevi.

Zaušnjaci su zarazno virusno oboljenje koje se širi putem zraka, kihanjem i kašljanjem zaraženih osoba, ili putem predmeta koji su koristile zaražene osobe. Simptomi su visoka temperatura, glavobolja, slab apetit, malaksalost, te oticanje limfnih čvorova na vratu.