{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Tuzlanskom kantonu nema epidemije zaušnjaka

F
10.4.2011. u 12:20
0
0
U Tuzlanskom kantonu nema epidemije zaušnjaka
0
U Tuzlanskom kantonu nema epidemije zaušnjaka
Tuzla
Federalno ministarstvo zdravstva je na osnovu stručnog mišljenja i prijedloga Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u skladu s Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, donijelo Odluku o proglašenju epidemije zaušnjaka na području Srednjebosanskog, Zeničko-dobojskog i kantona Sarajevo.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Federacije registriran je višestruki porast oboljelih od zaušnjaka u odnosu na isti period u prethodnim godinama.

Kako tvrde u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, situacija na tom području za sada je stabilna.

Direktorica Zavoda, prim.dr. Nermina Mehinović, kaže kako su se u Tuzlanskom kantonu u zadnja četiri mjeseca pojavila dva odvojena slučaja zaušnjaka. Tvrdi da za sada nema naznaka da bi se bolest mogla pojaviti u epidemijskom obliku. Očekuje se da će zaušnjaci na području Tuzlanskog kantona ipak ostati samo sporadični slučajevi.

Zaušnjaci su zarazno virusno oboljenje koje se širi putem zraka, kihanjem i kašljanjem zaraženih osoba, ili putem predmeta koji su koristile zaražene osobe. Simptomi su visoka temperatura, glavobolja, slab apetit, malaksalost, te oticanje limfnih čvorova na vratu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: