BiH
0

U Tuzlanskom kantonu dodatne mjere za suzbijanje bruceloze

FENA
Vlada Tuzlanskog kantona danas je na vanrednoj sjednici usvojila Informaciju o brucelozi na području Tuzlanskog kantona i uputila je Skupštini Tuzlanskog kantona koja će danas također raspravljati o brucelozi.

Do 14. aprila u Tuzlanskom kantonu ispitano je 10.977 ovaca i koza u Veterinarskom zavodu Tuzlanskog kantona.

Po Rose-Bengal testu 820 ispitanih grla bilo je pozitivno na brucelozu, a prema pristiglim nalazima sa Veterinarskog fakulteta Sarajevo metodom RVK potvrđena su 653 pozitivna grla.

Prema podacima Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla u periodu 1. januara do 4. aprila 24 osobe su oboljele od bruceloze, od čega su 22 osobe hospitalizirane, a u dva slučaja su oboljeli ambulantno liječeni.

Vlada je danas razmatrala rezultate mjera koje je utvrdila na vanrednoj sjednici održanoj 4. aprila.

Kako prema ocjeni resornih ministarstava te mjere nisu bile dovoljne i kako je u međuvremenu došlo do pogoršanja epidemiološke situacije danas su usvojene i dodatne mjere.

Uz 23 mjere koje su u skladu sa posljednjom Naredbom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izdatom u cilju suzbijanja i iskorjenjivanja bruceloze te poštivanja uvjeta nomadske ispaše, Vlada je utvrdila i četiri hitne mjere.

Obustavlja se objavljeni postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju Programa mjera zdravstvene zaštite životinja za 2008. godinu.

Zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK da ugovore o vršenju usluga za realizaciju Programa mjera zdravstvene zaštite životinja za 2008. godinu povjeri veterinarskim stanicama sa područja TK putem hitnog pregovaračkog postupka.

Načelnici općina i općinska vijeća zaduženi su da odmah osiguraju lokacije za stočna groblja, a veterinarske stanice da u roku od tri dana od donošenja rješenja kantonalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva neškodljivo uklone seropozitivna grla.