Jeli hranu u Srebreniku
47

U Tuzlanskom kantonu 71 osoba prijavila trovanje hranom, osam zadržano u bolnici

A. K.
UKC Tuzla (Foto: Arhiv/Klix.ba)
UKC Tuzla (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na području četiri općine u Tuzlanskom kantonu pokrenuta je procedura za proglašenje epidemije trovanja hranom, nakon što je 71 osoba prijavila slučaj trovanja hranom poslije konzumiranja namirnica iz jednog objekta brze prehrane.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Blaško Topalović za Klix.ba je kazao da se sa gastrointestinalnim smetnjama dosad javila ukupno 71 osoba. Najveći broj je sa područja općine Srebrenik njih, 63 dok ostali dolaze iz Gračanice, Gradačca i Tuzle.

Topalović je istakao da je najveći broj pacijenata sa gastrointestinalnim smetnjama opserviran u lokalnim hitnim službama domova zdravlja, nakon čega su pušteni na kućno liječenje.

"Njima je zajedničko da su konzumirali određene životne namirnice i proizvode u jednom ugostiteljskom objektu u Srebreniku. Na osnovu izvještaja higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Srebreniku danas smo pokrenuli postupak proglašenja epidemije koja je zahvatila Srebrenik, Gračanicu, Gradačac i Tuzlu, iz koje su dvije osobe", precizirao je Topalović.

U Kliniku za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli javile su se 22 osobe koje dolaze sa područja Tuzle, Gradačca i Srebrenika.

"Od sinoć do danas u Kliniku za zarazne bolesti javila su se 22 pacijenta. Sinoć se javilo 17 pacijenata od kojih je devet nakon obrade pušteno na kućno liječenje, dok je osam zadržano u bolnici. Oni su van životne opasnosti", istakli su za Klix.ba iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Kako su dodali iz tuzlanske bolnice, jutros se u Kliniku za zarazne bolesti javilo još pet pacijenata koji su nakon obrade u stabilnom stanju pušteni na kućno liječenje.

Svi pacijenti su u tuzlansku bolnici stigli sa simptomima koje uzrokuje trovanje hranom.