Teška situacija
0

U tuzlanskim obdaništima djeca čekaju na upis

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Tridesetak tuzlanskih mališana je na listi čekanja za upis u tuzlanskim obdaništima. Direktor JU Naše dijete Šerif Muharemović je istakao kako se broj djece na listi čekanja konstantno smanjuje, te da će se sva djeca ubrzo upisati u jedno od deset tuzlanskih obdaništa.

Pored tog problema, JU Naše dijete, prema Muharemovićevim riječima, pritišću problemi kadrovske i finansijske prirode. On smatra kako je neophodno upošljavanje još pet profesionalaca, ali se taj problem, u dogovoru sa Općinom Tuzla, premošćava angažmanom volontera.

"Za sada uspijevamo pokriti taj nedostatak, ali u skorije vrijeme moramo pristupiti rješavanju problema", kazao je direktor Muharemović.

Tuzlanska obdaništa finansira Općina Tuzla sa 1,3 miliona KM godišnje, dok je pomoć Vlade TK simbolična. U finansiranju rada učestvuju i roditelji, koji mjesečno plaćaju po 120 KM za jedno dijete, a roditelji sa dvoje ili troje djece imaju 20 posto popusta. Poludnevni boravak je 85 KM.

"Naša obdaništa su starije gradnje i veliki dio novca ide na održavanje. Uklapamo se nekako, ali je generalno teška situacija", kazao je direktor Muharemović.

U tuzlanska obdaništa upisano je 1.100 djece, a dva obdaništa - Crvenkapica i Radost su zatvorena zbog premalo interesovanja.