Ratni zločini
104

U Trusini kod Konjiica se obilježavaju 24 godine od ubistva 22 Hrvata

Klix.ba
U selu Trusina kod Konjica danas se obilježavaju 24 godine od ubistva 22 Hrvata. Zločin se dogodio 16. aprila 1993. godine kad su pripadnici Armije RBiH upali u selo i ubili 18 civila i četiri pripadnika HVO-a koji su bili zarobljenici.

Zločin počinjen u ranim jutarnjim satima izvršili su pripadnici jedinice za posebne namjene "Zulfikar".

Godišnjica će se obilježiti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u Trusini, a misa će se služiti na mjesnom groblju. Obilježavanju će prisustvovati članovi porodice i prijatelji stradalih, predstavnici braniteljskih udruženja i predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života.

Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina zatvora i Rasema Handanović, koja je po priznanju krivice osuđena na pet i po godina zatvora. Sud u BiH za zločine u Trusini izrekao je u prvostepenu presudu Nihadu Bojadžiću kaznu od godinu dana zatvora, Nedžad Hodžić osuđen je na 12, a Mensur Memić na deset godina. Dževad Salčin i Senad Hakalović pravomoćno su oslobođeni odgovornosti za zločine.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH prošlog mjeseca je ukinulo dio presude Nihadu Bojadžiću. Vijeće Odjeljenja za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 23. februara drugostepenu presudu od 23. januara, kojom je žalba branioca Bojadžića uvažena, te je presuda Suda od 14. aprila prošle godine ukinuta u osuđujućem dijelu i u tom dijelu je određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.