BiH
0

U Trebinju napadnuta ekipa "60 minuta"

Sarajevo-x.com
Ekipa političkog magazina "60 minuta" opet je napadnuta, ovaj put u Trebinju gdje su vozač vladike Grigorija i njegov rođak napali novinara Slobodana Vaskovića tokom obavljanja svog novinarskog zadatka, prenosi FTV.

Vasković i ekipa Federalne televizije sklonili su se u prostorije nevladine organizacije "Pokret za promjene".

Prema riječima Nikole Sekulovića, predsjednika nevladine organizacije "Pokret za promjene", ekipa je napadnuta kada su pokušali snimiti crkvu u gradu. Prišla su im dva čovjeka i htjela mu slomiti i uzeti kameru. Sekulović kaže da se radi o vozaču vladike Grigorija i njegovom rođaku, koji su ih počeli vrijeđati i nazivati pogrdnim imenima.

Kada je ekipa došla u kancelariju "Pokreta za promjene" da bi prijavila događaj policiji, koja je ubrzo došla, grupa od tridesetak osoba, među kojima je bilo sveštenika i osuđenih kriminalaca, iskupila se ispred prostorija ove organizacije, skandirajući: "Ustaše, balije!"

Policija je intervenirala u tolikoj mjeri da im samo nije dopustila provaljivanje u kuću, ali ih sa posjeda nije udaljila. U pratnji specijalne policije kolega Slobodan Vasković je oko 14.30 sati uspio napustiti Trebinje

Podsjećamo, ovo nije prvi put da su novinari političkog magazina "60 minuta" meta raznih napada. Prošlog mjeseca novinar Avdo Avdić, snimatelj Refik Vejsilagić i vozač Šaćir Vladavić napadnuti su u selu Gluha Bukovica. Ekipa je snimala priču o seksualnom zlostavljanju djece od strane lokalnog vjerskog službenika.

Programski kolegij Federalne TV oštro je osudio napad na novinara Slobodana Vaskovića, u režiji tamošnje vjersko-političke elite.

"Ovo je samo jedan u nizu napada na novinare Federalne televizije, odnosno političkoga magazina '60 minuta' kojima smo bili svjedoci proteklih mjeseci. I ovom prilikom pozivamo cjelokupnu javnost, a posebno ljude na odgovornim funkcijama, kao i predstavnike nevladinoga sektora i organizacija za zaštitu ljudskih prava, da nam pomognu u obrani slobode javne riječi i da ne dopuste srednjevjekovnom primitivizmu da ušutka pravo na kritiku i pravo na slobodno novinarstvo. Šutnja u ovom slučaju značila bi još jedan korak ka potpunoj kapitulaciji Bosne i Hercegovine kao države i kao društva pred ruljom koja se usmjerava iz političko-kriminalnih centara moći, a koju smo danas vidjeli na djelu u Trebinju", stoji u saopštenju koje je na našu adresu uputio Zvonimir Jukić, direktor za Program FTV.