{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Travniku demonstracije protiv nasilja nad ženama i djevojčica

F
25.7.2013. u 08:30
23
10
U Travniku demonstracije protiv nasilja nad ženama i djevojčica
23
U Travniku demonstracije protiv nasilja nad ženama i djevojčica
Travnik
U Travniku će danas u centralnom parku u podne biti organizirane demonstracije protiv rasprostranjenog nasilja nad ženama i djevojčicama.
Kroz dinamičan događaj koji uključuje uličnu umjetnost, ples i muziku, mladi će podići svijest o činjenici da 30 posto žena i djevojaka diljem svijeta doživljava fizičko i seksualno zlostavljanje, saopćeno je iz Centra za edukaciju mladih Travnik.

Ovaj događaj je dio "Generacije za ljudska prava”, kampanje koju koordiniraju evropska krovna omladinska organizacija Active sobriety, friendship and peace i Centar za edukaciju mladih (CEM).

"Mnoge priče ovih žena nisu nikad izgovorene. To je zato što su njihova iskustva potisnuta osjećajem krivnje, srama i stalne prijetnje od još više nasilja", istaknula je generalni sekretar Activea Maja Stojanovska.

Ovakvo podizanje svijesti i razbijanje društvenih tabua koji "vide" nasilje kao "privatnu stvar" je korak prema poticanju žena i djevojčica da traže pomoć od članova porodica, prijatelja, policije i ženskih skloništa.

Ova ulična akcija je dio je kampanje koja je prilagođena od UN-a i provodi se pod nazivom "Narandžasti dan". Svakog 25. u mjesecu je dan za podizanje svijesti i promicanje slobode žena i djevojčica protiv fizičkog i seksualnog nasilja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: