BiH
0

U Tomislavgradu pronađene kosti i vojna oprema iz Drugog svjetskog rata

FENA
Tomislavgrad
Tomislavgrad
Tokom izvođenja radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacijske mreže u naselju Bokovac u Tomislavgradu danas su ispod asfalta u toj ulici pronađene kosti i vojna oprema iz Drugog svjetskog rata.

"Nakon što je utvrđeno da se radi o ne tako davnoj prošlosti, temeljem pronađenih dijelova vojne opreme pozvali smo djelatnike PU Tomislavgrad koji su izvršili uviđaj na licu mjesta, sve fotografirali i dokumentirali nakon čega su svi pronađeni ostaci predani Kantonalnom tužilaštvu na daljnje postupanje", za Fenu je kazao Stipan Dilber, arheolog i kustos Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić".

Istaknuo je da su kosti najvjerovatnije ljudskog porijekla, a uz njih su pronađeni ostaci vojne opreme sa par vojnih znakovlja, dugme s uniforme, bajunet, ostaci municije, dijelovi oružja itd.

"Prema svemu pronađenom, a i svjedočenju jedne osobe iz tog naselja koja se bavi istraživanjem vojne povijesti, vojna znakovlja najverovatnije potječu od domobranske postrojbe koja je u tom vremenu bila stacionirana na ovoj lokaciji", kazao je Dilber.