BiH
0

U Tomislavgradu peticija protiv devetogodišnjeg obrazovanja

FENA
U povodu usvajanja odluke o obveznom devetogodišnjem obrazovanju u Hercegbosanskoj županiji, Matica hrvatska Tomislavgrad organizira danas javnu tribinu i potpisivanje peticije protiv takve odluke.

"Zbog zaštite prava naše djece na kvalitetno obrazovanje, zbog njihove te budućnosti čitavog naroda dužni smo upoznati građanstvo o izuzetno štetnoj i opasnoj odluci o osnovnom obrazovanju koje je donijela Županijska skupština, Vlada i Ministarstvo obrazovanja, a bez konsultacija s roditeljima i javne rasprave", stoji u pozivu na javnu raspravu.

U Matici hrvatskoj smatraju da je devetogodišnje obrazovanje loše za svu djecu bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, a posebno za Hrvate jer zbog različitih nastavnih planova u odnosu na Republiku Hrvatsku (RH) neće biti u mogućnosti nastaviti školovanje u RH, a što znači izolaciju i podizanje obrazovnog zida između BiH i Republike Hrvatske te velikog dijela Europe.

Iz Matice hrvatske podsjećaju da su sve županije s hrvatskom većinom odbile spornu odluku pozivajući se na vitalni nacionalni interes.