Nakon vandalskog čina
90

U toku uklanjane grafita s Latinske ćuprije u Sarajevu

N. C.
U toku je uklanjane grafita koji je oskrnavio Latinsku ćupriju u Sarajevu, koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Uklanjanje grafita naložila je Gradska uprava Grada Sarajeva, a gradonačelnica Benjamina Karić je ranije najavila da će grafit biti uklonjen.

"Kao što smo već objavili, ovaj vandalizam desio se u noći s četvrtka na petak, a policija je uhapsila počinioce. Uklanjanje grafita vrši specijalizirana firma, a po nalogu Gradske uprave Grada Sarajevo, nadležne za ovu oblast", naveli su.

Autor grafita je reper Benkx iz Berlina, a oskrnavio jedan od simbola grada Sarajeva iscrtavši veliki grafit sa svojim umjetničkim imenom.

Gradonačelnica je ranije kazala da vlast podržava uličnu umjetnost, ali da je vandalizam i skrnjavljenje nacionalnih spomenika nedopustivo, i smatra se krivičnim djelom.

Latinska ćuprija jedan je od najstarijih mostova u Sarajevu, a 2004. godine proglašen je nacionalnim spomenikom. Most potiče iz osmanlijskog perioda, ali se mijenjao vremenom, od prvog drvenog mosta, koji je stajao na istom tom mjestu, pa sve do današnjeg oblika.