Sarajevo
0

U toku su razgovori prudske trojke

FENA
Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Sulejman Tihić, Dragan Čović i Milorad Dodik započeli su danas popodne u Sarajevu razgovore, koji su, prema Čovićevoj i Dodikovoj izjavi novinarima, izraz spremnosti da bude nastavljen prudski proces.

Neposredno prije početka ovih pregovora koji se održavaju u zgradi institucija BiH, lider HDZ-a Dragan Čović je u izjavi medijima izrazio nadu da će BiH najkasnije do narednih općih izbora dobiti "uređenje po mjeri svih", kako je kazao.

  • Trebamo se okrenuti ustavnim promjenama, rekao je Čović uz napomenu da on ne vidi nijednog problema u pogledu razgovora koji se danas očekuju o pitanju popisa stanovništva u BiH i također rekao da će danas biti riječi o državnoj imovini.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da danas nije potrebno razgovarati o bilo čemu vezanim za Ustav BiH jer u te pregovore, dodao je, treba uključiti daleko širi institucionalni politički krug. Dok se ne definiše prava strategija koja bi mogla dati određene efekte na kraju, nije spreman razgovarati, poručio je.

Što se tiče pitanja imovine BiH, rekao je da su prema Dejtonskom sporazumu, nosioci imovine entiteti, a ne BiH i dodao da je spreman prihvatiti da se samo imovina koja je potrebna organima Bosne i Hercegovine uknjiži na Bosnu i Hercegovinu, "a ona koja nije potrebna organima Bosne i Hercegovine, da se uknjiži na entitete".

Činjenicu da je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas prihvaćen amandman za Brčko Dodik je pozdravio i izrazio očekivanje da će to učiniti i Dom naroda.

Razgovori su u toku.