Zbog koronavirusa
190

U toku sastanak Federalnog štaba civilne zaštite: Ovo su do sada donesene naredbe

Dž. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID - 19) na području Federacije BiH, Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) na prvoj vanrednoj sjednici u Sarajevu koja još traje, za sada je donio sljedeće naredbe koje stupaju na snagu danom donešenja:

1. Naređuje se direktoru federalne uprave civilne zaštite da aktivira federalne specijalizirane jedinice civilne zaštite radi provođenja mjera i aktivnosti na sprečavanju, suzbijanju širenja zarazne bolesti koronavirusa.

2. Naređuje se direktoru iz tačke 1. ove naredbe da stavi na raspolaganje Federalnom štabu civilne zaštite zalihe zaštitne opreme i materijalno-tehnička sredstva za potrebe provođenja mjera i aktivnosti na zaštiti ljudi od zarazne bolesti koronavirusa.

3. Za provođenje ove naredbe odgovoran je direktor Federalne uprave civine zaštite.

4. Naredbe i preporuke koje je donio Krizni stab Federalnog ministarstva zdravstva i krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva do dana 16.03.2020. ostaju na snazu sve dok se ne izmijene naredbama i preporukama Federalnog štaba civilne zaštite.

5. U vrijeme dok traje proglašenje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Federacije BiH, nalaže se Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva i kantonalnim kriznim štabovima nadležnih ministarstava zdravstva da nastave sa radom, sve do proglašenja prestanka stanja nesreće, a u skladu sa epidemiološkom situacijom dužni su predlagati mjere i preporuke štabovima civiljne zaštite u cilju spriječavanja i ranog otkrivanja koronavirusa (COVID 19).

6. Naređuje se federalnim službama zaštite i spašavanja za medicinsku pomoć:

  • Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski klinički centar Tuzla,
  • Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo,
  • Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar,
  • Javnoj ustanovi kantonalne bolnice "dr. Safet Mujić" – Mostar

da u cilju ublažavanja posljedica širenja zarazne bolesti koronavirusa (COVID 19) poduzmu mjere i aktivnosti aktivnog nadzora za rano otkrivanje, testiranje, izolaciju i zbrinjavanje ventualnih slučajeva zaraze i dostavljanje kompletnih podataka o broju izolovanih i eventualno oboljelih od zarazne bolesti.

7. Za provođenje ove naredbe zadužuju se rukovodioci službi iz tačke 1. ove naredbe.

8. Naređuje se aktiviranje svih kantonalnih, općinskih/gradskih štabova civilne zaštite da odmah, po stupanju na snagu ove naredbe, te da angažuju sve formirane službe zaštite i spašavanja za medicinsku pomoć kao i druge službe zaštite i spašavanja, specijalizirane jedinice civilne zaštite, radi provođenja mjera i aktivnosti na sprečavanju, suzbijanju širenja zarazne bolesti koronavirusa.

9. Naređuje se štabovima iz tačke 1. ove naredbe da stavi na raspolaganje zalihe zaštitne opreme i materijalno-tehnička sredstva za potrebe provođenja mjera i aktivnosti na sprečavanju, suzbijanju širenja zarazne bolesti koronavirusa.

10. Zadužuju se štabovi iz tačke 1. ove naredbe da putem operativnih centara civilne zaštite izvještavaju FŠCZ o svim poduzetim mjerama i aktivnostima iz tač. 1 i 2 ove naredbe.

11. Za provođenje ove naredbe odgovorni su komandanti/načelnici kantonalnih, općinskih /gradskih štabova civilne zaštite.

12. Zadužuju se kantonalne uprave civilne zaštite da obezbijede neprekidno funkcionisanje, kantonalnih operativnih centara civilne zaštite koji će putem broja 121 zaprimati sve pozive koji se odnose na pojavu zarazne bolesti koronavirus (prijava novih slučajeva, narušavanje samizolacije ili drugoh naredbi koje se odnose na ponašanje stanovništva u novonastaloj situaciji).

13. Stručnu pomoć osoblju kantonalnih operativnih centara civilne zaštite obezbijediti će se putem osoba medicinske struke koje će biti neposredno angažovane u kantonalnim operativnim centrima civilne zaštite.

14. Stručno medicinsko osoblje iz tačke 2. ove naredbe obezbijediti će kantonalni zadovi za javno zdravstvo.