Parlament BiH
0

U toku rasprava o Sadovićevoj smjeni

Piše: A. Panjeta
Tarik Sadović
Tarik Sadović
Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH u toku je rasprava o smjeni ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića. Odluku o njegovoj smjeni donio je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić na zahtjev Predsjedništva SDA a na osnovu razloga koje su mu predočili. Klub poslanika Stranke za BiH najavio je da će glasati protiv ove odluke jer uz nju nisu dobili objašnjenja, nakon čega ih je Špirić pročitao.

Među razlozima na osnovu kojih je poslao zahtjev za Sadovićevu smjenu pred Parlament naveo je činjenicu da je, prema navedenim razlozima, Sadović u izvještaju State Departmenta za 2008. označen kao politikant i kočničar provedbe zakona u oblasti borbe protiv terorizma, da osporava mandat EUPM-a, opstuira i krši a kasnije donosi Zakon o boravku i kretanju stranih državljana i azila u skladu sa standardima Schengena, te da Ministarstvo sigurnosti funkcionira po etničkoj a ne po formalnoj liniji.

Među razlozima na osnovu kojih je SDA od Špirića zatražila smjenu Sadovića je i potcjenjivanje rada Vijeća ministara te se navodi da je pokazao nekompetentnost i nesnalaženje u komunikaciji i uvažavanju brojnih predstavnika međunarodne zajednice počev od EUPM-a, preko Ureda visokog predstavnika pa do ambasadora te gotovo prekida komunikacije sa Evropskom komisijom.

U zahtjevu SDA navedeno je da je zbog ovakvog Sadovićevog ponašanja prouzrokovalo prekid međunarodnih donacija Ministarstvu sigurnosti u opremi i sredstvima za rad vrijednim po nekoliko miliona dolara.

Ukoliko odluka o Sadovićevoj smjeni bude potvrđena na Parlamentu, do imenovanja novog ministra tu funkciju obavljaće zamjenik ministra Mijo Krešić.