FBiH
0

U toku prošle godine 14.400 ljudi darovalo krv

Sarajevo-x.com
Tokom prošle godine u Zavod za transfuziologiju FBiH javilo se 14.400 osoba koje su dobrovoljno darovale krv, potvrdila je za naš portal Maida Šalaga-Baždar, šefica Odsjeka za animaciju dobrovoljnih darovalaca krvi u ovoj ustanovi.

Među najhumanijim koji su darivovali dragocjenu tečnost našli su se studenti i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

"Trenutne doze podmiruju naše potrebe, a tome u prilog govori i činjenica da smo uspjeli udovoljiti svim klinikama te da nijedna operacija nije odgođena. Nadamo se da ćemo ove godine postići i još bolje rezultate“, istakla je Šalaga-Baždar i poručila svim punoljetnim i zdravim osobama da postanu dobrovoljni darivaoci krvi, te da je ovaj humani gest koristan za pacijente, ali i za darivaoca.

"Svaki dolazak u zavod je ujedno i mali sistematski pregled jer tu provjeravate nivo hemoglobina i krvni pritisak. Osoba koja daruje krv ujedno je i zdrava osoba. Darivanjem krvi potičete lučenje novih eritrocita, a čime pročišćujete svoj organizam“, precizirala je ona.

Ukoliko želite da darivanjem krvi spasite nečiji život, pozovite broj telefona 033/206-588, a dežurni vozač Zavoda za transfuziologiju FBiH doći će po vas i odvesti vas u kliniku.