BiH
0

U toku pretres kuće Stojana Župljanina u Banjoj Luci

FENA
Jutros oko 06.00 sati pripadnici NATO-a i EUFOR-a uz podršku MUPRS-a započeli su pretres porodične kuće haškog optuženika Stojana Župljanina u Banjoj Luci.

Pretres se vrši u skladu s mandatom multinacionalnih vojnih snaga.

Portparol NATO štaba u Sarajevu Derek Čapel kazao je da je cilj jutrošnje operacije NATO-a i EUFOR-a da utvrde na koji način haški optuženik Stojan Župljanin uspostavlja i odžava komunikaciju sa svojom porodicom u Banjoj Luci.

Čapel je kazao da je jutrošnja akcija koja se provodi u porodičnoj kući Župljanina u banjalučkom naselju Nova Varoš pokrenuta kako bi se posebno obavio razgovor s roditeljima Stojana Župljanina.

  • Želimo da pronađemo dokaze da postoji komunikacija Stojana Župljanina i njegove porodice, kazao je Čapel, podsjetivši da je nedavno sin Stojana Župljanina pozvao svog oca na predaju.

Čapel tvrdi da je i za porodicu otežavajuća okolnost to što je Župljanin još na slobodi te da je cilj NATO-a i EUFOR-a da se svi optuženi za ratne zločine nađu u Hagu.

On nije mogao reći da li je jutrošnja akcija povezana s dokazima koje su srbijanske vlasti nedavno saopćile u vezi sa Stojanom Župljaninom i njegovim boravkom u Srbiji.

  • Mi imamo veoma dobru saradnju sa svim policijama u regionu, kazao je Čapel.

Pripadnici NATO-a i EUFOR-a nalaze se u kući Stojana Župljanina, u akciji pretresa koja je počela jutros oko 06.00 sati, a s njima su i pripadnici MUPRS-a.