Finalna šansa
78

U toku posljednji sastanak političkih lidera o izmjenama Izbornog zakona

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U rezidenciji američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack u toku je sastanak političkih lidera o izmjenama Izbornog zakona BiH i provedbi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Sastanku su se odazvali predsjednici SDA, HDZ-a, SDP-a i DF-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Nermin Nikšić i Željko Komšić, te Damir Arnaut ispred SBB-a.

Sastanku prisustvuje i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Podsjetimo, ovo je je posljednja šansa za dogovor prije nego Centralna izborna komisija 8. maja raspiše Opće izbore koji će biti održani u oktobru ove godine.

Lider DF-a Željko Komšić kazao je da je, kada su počeli ovi pregovori, mislio da je njihova svrha pronalazak rješenja, ali da je ispalo kako se okupljaju da bi Dragana Čovića i HDZ učinili sretnim.

"Ti nepomirljivi stavovi i nedostatak volje ljudi koji pregovaraju u ime HDZ-a, odnosno HNS-a, je nešto nevjerovatno. Ponavljam, mi se zapravo okupljamo ne bi li ih učinili sretnim, ništa drugo", rekao je Komšić.

Nermin Nikšić kazao je kako SDP zastupa iste stavove i principe. Smatra da su dali dovoljno ustupaka i pokazali spremnost.

"Ali ne može biti rješenje ako ja želim samo svoju viziju i hoću samo kako ja hoću. Ako danas ponovo krene u tom pravcu onda ništa od ovoga. Mi smo spremni i za nova rješenja, ali želimo i da drugi budu spremni za kompromis. Mi smo ga ponudili kroz Federalni parlament u vidu redefinisanja nadležnosti Doma naroda FBiH. Također, najmanje jedan predstavnik jednog konstitutivnih naroda iz kantonalne skupštine ide u Dom naroda i to je crvena linija ispod koje ne idemo", kazao je Nikšić.

Lideri SDA i HDZ-a nisu davali izjave novinarima prije ulaska u rezidenciju.