Neosuđeni zločin
0

U toku obnova spomenika ubijenim civilima Hrvatima i Bošnjacima na Uborku kod Mostara

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Spomenik ubijenim civilima hrvatske i bošnjačke nacionalnosti sa šireg područja Mostara na Uborku se obnavlja uoči obilježavanja 29. godišnjice nikad presuđenih ratnih zločina koje su počinile srpske vojne i paravojne formacije pomognute vojskom JNA.

Predsjednik Udruženja porodica stradalih na Uborku i Sutini Adnin Hasić za Klix.ba kaže da je spomen-obilježje bilo oštećeno usljed slijeganja terena, što je prije dva mjeseca uzrokovalo pucanje betonske podloge i nakrivljivanje spomenika.

"Spomenik će biti obnovljen uz podršku Grada Mostara kako i zaslužuje i radovi se privode kraju, tako da će do nedjelje, 13. juna, kad obilježavamo godišnjicu, sve biti u potpunosti zavšeno", kazao je Hasić.

Spomenik civilnim žrtvama rata na Uborku kod Mostara (Foto: G. Š./Klix.ba)
Spomenik civilnim žrtvama rata na Uborku kod Mostara (Foto: G. Š./Klix.ba)

Podsjeća da su zločini na Uborku i Sutini prvi i najveći zločini nad civilima u Hercegovini, koje su počinile srpske vojne i paravojne formacije, čiji je komandant prije dva dana u Hagu osuđen za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine.

"Ovo su istovremeno i prve otkrivene masovne grobnice u Bosni i Hercegovini, a 29 godina čekamo da Tužilaštvo podigne optužnice i izvede pred sud osumnjičene koji se svi nalaze na A listi Tužilaštva BiH. Obaveza je pamtiti, a mi nećemo prestajati podsjećati", kazao je Hasić.

U znak sjećanja na prve i najveće ratne zločine u Hercegovini će Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar i Udruženje porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. godine u nedjelju, 13. juna, obilježiti 29. godišnjicu još neosuđenog zločina za ubistva 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa šireg područja grada Mostara.

Spomenik civilnim žrtvama rata na Uborku kod Mostara (Foto: G. Š./Klix.ba)
Spomenik civilnim žrtvama rata na Uborku kod Mostara (Foto: G. Š./Klix.ba)

Uz polaganje cvijeća počast žrtvama bit će odata u 11 sati na spomen-obilježju Uborak te u 11:30 sati na spomen-obilježju Sutina, dok će u 12 sati cvijeće biti položeno na spomen-ploču u Zaliku, mjestu gdje su građani bili zarobljeni u skloništu i odakle su muškarci odvedeni i pobijeni na Sutini i Uborku.

Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar i Udruženje porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. godine će u narednom periodu pokrenuti inicijativu da Gradsko vijeće grada Mostara i Skupština HNK proglase 13. juni Danom civilnih žrtava Grada Mostara i HNK.