Na uzvišenju grada
198

U toku obnova još jednog prepoznatljivog simbola Foče: Izgradnja tekije zahtijeva specifične uslove

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Uveliko se obnavlja čuvena fočanska tekija čija povijest datira koliko i sama Foča. Iako je bila obnovljena uoči agresije na Bosnu i Hercegovinu, u toku rata je uništena, a proces dobivanja dozvola za ponovnu izgradnju počeo je prije dvije godine.

Gradi se na autentičnoj lokaciji na gradskom uzvišenju sa kojeg se pruža najljepši pogled na Foču, a u središtu je najvećeg mezarja na području goraždanskog muftijstva. Mezarje se, naime, proteže na čak 27 dunuma dok se uz samu tekiju nalaze ostaci turbeta dvojice šejhova Murat-babe i Bajazid-babe, osnivača tekije, ali i turbe čuvenih fočanskih alima i šejhova iz porodice Muftić koje u svojim putopisima spominje i Evlija Čelebija.

Blizina mezarja

Zbog blizine mezarja građevinski radovi koji su počeli u jesen prošle godine veoma su specifični i složeni pa je u prvoj fazi organizirana akcija ručnog kopanja temelja i čišćenja turbeta osnivača tekije.

"Tekija zahtjeva više faza izgradnje zbog blizine mezarja i posebne načine iskopa i odvoza materijala kako ne bi došlo do pomjeranja postojećih materijala. Predvidjeli smo da mokre čvorove imamo ispod samog objekta i takvi radovi su zahtijevali da to rasporedimo na tri faze što će biti najteži dio posla. Turbe osnivača kojim počinje ova priča da se razvija smo već uradilli, ozidali ga i pokrili. To smo radili ručno, jer mašine nisu bile pristojne da "bihuzure" naše dobre pretke koji su ovu priču napravili. Nadamo se da ćemo u narednoj godini uspjeti da uradimo grube građevinske radove i pokrijemo objekat", kaže Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski.

Podrška izgradnji

Projekat obnove koji su započeli Goraždansko muftijstvo i Medžlis Islamske zajednice Foča nema vremenski okvir do kojeg mora biti okončan, ali misija obnove je da po okončanju radova tekija i dalje bude jedan od prepoznatljivih simbola Foče i dio bogate bosanskohercegovačke duhovne, kulturne i civilizacijske baštine u ovom gradu, jer za obnovu tekije trebat će i vremena i novca.

Goraždansko muftijstvo je kod Privredne banke Sarajevo otvorilo račune za prikupljanje sredstava za izgradnju tekije u Foči sa ciljem da se što više pojedinaca i privrednih društava uključe u ovaj projekat.

"Naša želja je da animiramo što više ljudi da podrže izgradnju ove tekije, nismo krenuli u neku ofanzivu u smislu poziva ljudima ili nekih kampanja, ali jesmo naglasili u više navrata da svako od nas ko ima potrebu može da učestvuje svojim prilozima u izgradnji. Projekat je rađen autentično u skladu sa zahtjevima orijentalne arhitekture, uradio ga je g. Garibija i to je jedan fantastičan projekat koji će zahtijevati puno preciznih poslova dok se sve izradi, ali i značajan dio novca koji će biti neophodan da bi se radovi priveli kraju. Sve što smo započeli i završili smo pa kad se udruži dobra bosanska duša i ovo će se, ako Bog da, privesti kraju", kaže Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski.