{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U toku istraga protiv Gorana Zubca i još nekoliko pripadnika SIPA-e?

4.2.2016. u 10:01
50
58
U toku istraga protiv Gorana Zubca i još nekoliko pripadnika SIPA-e?
50
U toku istraga protiv Gorana Zubca i još nekoliko pripadnika SIPA-e?
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mito i korupcija osnova su anonimne prijave koja je podnesena Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) protiv bivšeg direktora te agencije Gorana Zubca i nekih drugih službenika te agencije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Iako postoje jasne indicije da Tužilaštvo BiH sprovodi istragu protiv bivšeg direktora SIPA-e Gorana Zubca i još nekoliko osoba, za to nema zvanične potvrde iz Tužilaštva BiH.

S druge strane, u SIPA-i su za Klix.ba potvrdili da je 2. decembra 2015. godine toj agenciji podnesena anonimna prijava protiv Gorana Zubca i nekih drugih osoba te je u skladu sa zakonom proslijeđena Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Nezvanično saznajemo da se prijava odnosi na primanje mita i namještanje konkursnih procedura.

Za krivična djela osim za Gorana Zubca postoje prijave i za još nekoliko visokorangiranih dužnosnika SIPA-e. O daljem postupku očekuje se odluka Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Goran Zubac je bivši direktor SIPA-e koji je odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, nakon što je Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu kojom je Zubac proglašen krivim zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

On je proglašen krivim za (ne)postupanje u vezi s nasilnim protestima u Sarajevu 7. februara 2014. godine, kada se oglušio o pozive da angažuje SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH, odnosno odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH u kojoj je smješteno više državnih i federalnih institucija, a na kojima je pričinjena imovinska šteta u ukupnom iznosu od 339.522,41 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: