Udruženje Life is life i građani
33

U toku akcija kastriranja pasa lutalica na području Starog Grada

Piše: M. B.
Volonteri Udruženja za zaštitu životinja Sarajevo Life is life posljednjih dana provode akciju kastracije i sterilizacije pasa lutalica na području Starog Grada. Akcija će trajati do 15. januara, a građani Sarajeva mogu pomoći volonterima.

"Danas smo na području Jarčedola uhvatili jednu ženku i jednog mužjaka jer se u veterinarskoj ordinaciji nalazi već pet pasa koji su kastrirani tokom prethodnih dana. Informacije o psima nam daju naši volonteri, koji svakodnevno hrane čopore pasa na tim područjima", rekla je za Klix.ba Alica Ćurtović iz Udruženja Life is life.

Općina Stari Grad je uplatila 5.000 KM u svrhu kastracije pasa lutalica, a volonteri sami odlaze na teren, gdje uzimaju pse i vlastitim automobilima ih odvoze veterinaru. Tokom prethodnih dana uhvaćeni su psi na području oko Vijećnice, Sedrenika, Vratnika, Alfakovca, Mihrivoda i Sebilja. Svi kastrirani psi imaju zelenu markicu na uhu i brojeve koji počinju ciframa 15.

"Molimo građane koji imaju automobile i voljni su pomoći da nam se jave kako bismo organizovali prijevoz ovih pasa", rekla je Ćurtović.

S drugim sarajevskim općinama pregovaraju o provođenju ove akcije, dok je Općina Novi Grad odbila saradnju.

"Načelnik je rekao da mu naše udruženje ne treba jer će sarađivati s azilom u kojem već nema mjesta, a mi svakodnevno sakupljamo mrtve pse sa ulica na tom području, koji su uginuli zbog gladi, bolesti ili ih je udarilo auto, tramvaj i slično. No, pokušat ćemo ponovo razgovarati kako bi se riješio ovaj problem", rekla je Ćurtović.

U akciji kastracije pasa učestvuje šest volontera, dok 10 volontera svakodnevno hrani lutalice na području cijelog grada. O svim aktivnostima i akcijama koje provode volonteri redovno informiraju građane na svojoj Facebook stranici.