{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Tirani krajem maja biznis forum privrednika iz Albanije i BiH

A
29.4.2014. u 10:02
72
64
U Tirani krajem maja biznis forum privrednika iz Albanije i BiH
72
U Tirani krajem maja biznis forum privrednika iz Albanije i BiH
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija boravit će 23. maja u radnoj posjeti Republici Albaniji, potvrdio je za Agenciju Anadoliju Flamur Gashi, ambasador Albanije u BiH. 
Tom prilikom Lagumdžija će sa zvaničnicima Albanije, a kao što je to AA ranije objavila, potpisati sporazum o olakšanom prelasku međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Albanije, samo sa ličnim kartama. Sporazum bi se trebao početi primjenjivati od početka ljetne sezone. 

Saradnja u oblasti energetike, turizma i agrobiznisa 



"To će biti prvo potpisivanje sporazuma i njegova primjena za Albaniju i BiH o prelasku granice samo sa ličnim kartama država koje međusobno ne graniče. I sa tog aspekta, ali i privrednog i turističkog, to će imati značajne rezultate. Albanija je pripremila i tri sporazuma iz oblasti saradnje u domenu pravde za koja smo spremni da se potpišu tokom posjete ministra vanjskih poslova BiH Tirani, ali vidjet ćemo da li će to učiniti dr. Lagumdžija ili ministar pravde", naglasio je Gashi. 

Ambasador Albanije u BiH za AA je potvrdio kako sa zajedno sa Lagumdžijom u Albaniju putuje 30 bh. privrednika te da će u Tirani biti održan Biznis forum privrednika Albanije i BiH.

"Tri su ključna domena saradnje o kojim će se razgovarati na Biznis forumu: agrobiznis, energetika i turizam. Mislimo kako u tim oblastima ima dovoljno kapaciteta za veću saradnju privrednika Albanije i BiH", ocijenio je Gashi. 

Gosti iz BiH na albanskim plažama



Očekuje se da uz Republiku Tursku, najviše gostiju iz BiH u ovogodišnjoj ljetnjoj sezoni posjeti upravo Albaniju. Olakšani prelazak granice samo sa ličnim kartama to će im uveliko olakšati. 

To posebno ako se ima na umu da prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH čak 638.052  državljana BiH nemaju putnu ispravu (pasoš), jer im je ona istekla, a nisu podnijeli zahtjev za zamjenu. 

Također, oko 30.000 bh. građana još uvijek ima stare pasoše, koji nisu biometrijski, a čiji krajnji rok važenja ističe u oktobru. I za njih će sporazum o prelasku međudržavne granice BiH i Albanije samo sa ličnom kartom značiti puno, jer ga neće morati zamijeniti novim u toku ljetne sezone.

Naime, ulazak u neku državu sa pasošem podrazumijeva da on važi najmanje još tri mjeseca nakon završetka putovanja. U slučaju starih bh. pasoša to neće biti slučaj.   

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: