OHR
0

U timu za popis imovine biće angažovani najbolji

SRNA
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
U timu za popis državne imovine u BiH koji će formirati OHR biće angažovani najbolji, na osnovu njihovih profesionalnih kvalifikacija, nakon što budu razmotrene sve aplikacije i obavljeni intervjui sa potencijalnim kandidatima, rečeno je Srni u OHR-u.

Iz OHR-a napominju da je formiranje tima za popis imovine u toku i da se zainteresovani mogu prijaviti do četvrtka, 20. avgusta, kako je navedeno i u objavljenom oglasu.

OHR je 13. avgusta objavio oglas kojim traži 19 saradnika: jednog menadžera projekta, dva koordinatora i 16 saradnika na terenu za "kratkoročne konsultacije" u vezi sa popisom imovine u BiH.

Portparol OHR-a Oleg Milišić rekao je ranije da će rad ovog tima finansirati Savjet za provođenje mira /PIK/, što će taj proces, na neki način, učiniti nezavisnim od OHR-a.

U OHR-u očekuju da je popis moguće završiti do novembarskog zasjedanja PIK-a, ali i navode da će trajanje tog procesa zavisiti i od brzine kojom zemljišno-knjižne i katastarske kancelarije u BiH mogu dostaviti podatke.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pokrenuo je 12. avgusta proces u okviru koga će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša Socijalistička Republika BiH, te nekretnina koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

OHR će prikupiti podatke iz svake od 48 zemljišno-knjižnih kancelarija u BiH, a kada budu prikupljene sve potrebne informacije, dostaviće izvještaj Savjetu ministara i entitetskim premijerima, koji onda moraju odlučiti o tome kako će raspodijeliti imovinu putem sporazuma Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada.