BiH
72

U Tešnju nađene 652 granate, potraga za odgovornima

Klix.ba
Dio nađenih granata kod Tešnja (Foto: Klix.ba)
Dio nađenih granata kod Tešnja (Foto: Klix.ba)
Završene su uviđajne policijske radnje pronađenih neeksplodiranih minsko-eksplozovnih sredstava na lokalitetu Trešnjev panj, u blizini Crnog Vrha kod Tešnja.

Dva deminerska tima Federalne uprave civilne zaštite izvršili su deminiranje terena na kojem su pod zasad nepoznatim uvjetima bile odložene 652 granate. Nakon završetka radnji, stručnjaci civilne zaštite pregledali su kompletan teren i na sigurno mjesto odložili pronađena eksplozivna sredstva.

Uviđajni tim policije MUP-a ZDK, uz nadzor pripadnika SIPA-e, i prisustvo kantonalnog tužioca Dževada Zahirovića, utvrdio je da se među pronađenim ubojitim sredstvima nalazi pet različitih vrsta granata, kalibra 84mm, koje se upotrebljavaju za punjenje bestrzajnih topova.

Pronađene su dvije vrste kumulativnih granata i po jedna vrsta dimnih, rasprskavajućih i osvjetljavajućih granata. Osim toga, demineri su utvrdili da je na lokaciji odloženo i puno neeksplodiranih minskih sredstava koja su oni uklonili deminiranjem terena. Istražni timovi policije i agencija SIPA poduzimaju aktivnosti na pronalaženju izvršilaca ovog krivičnog djela.