BiH
0

U televiziju RS-a i Srnu stiglo pismo s potpisom Radovan Karadžića

NINA
U redakcije Televizije RS-a i agencije Srna u Banja Luci stiglo je pismo potpisano s "Radovan Karadžić", u kojem je navedeno da on "ni jednog trenutka ne bi oklijevao žrtvovati se za RS, kada bi je mogao spasiti".

U pismu se navodi "da su ovo presudni trenutci za srpski narod i Republiku Srpsku". "Oni koji žele uništiti Republiku Srpsku i napraviti unitarnu bosansku državu kojom bi se upravljalo iz Sarajeva, Haaški tribunal koriste samo kao izgovor svojih namjera", stoji u pismu.

Također se navodi da SDS nije dovoljno sposoban povesti narod u "odlučnom trenutku" i zaustaviti propadanje Republike Srpske te da rukovodstvo SDS-a ne pokazuje "nikakvo poštovanje za sve one koji su bili spremni žrtvovati se za uspostavljenje u Daytonu međunarodno priznate Republike Srpske".

U pismu se od predstavnika srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH traži da podnesu ostavke te da takav bojkot treba trajati sve dok se ne odustane "od protuustavne promjene Daytonskog sporazuma i dok ne bude osigurana zaštita građanskih i ljudskih prava srpskog naroda u skladu s evropskim i međunarodnim konvencijama".

"Pozivam sve građane RS-a da se suzdrže od nasilja koje naši neprijatelji žele izazvati. Oslonite se na svoju snagu, volju i čast i ustrajte u građanskoj neposlušnosti sve dok ovaj autokratski, nedemokratski napad na RS ne bude otklonjen. Sad je biti i ne biti", navodi se na kraju pisma.