Kršenje dogovora
27

U svim osnovnim i srednjim školama u USK sutra polusatni štrajk upozorenja

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U svim osnovnim i srednjim školama u Unsko-sanskom kantonu sutra će biti održan polusatni štrajk upozorenja zbog kašnjenja u primjeni Kolektivnog ugovora, istaknuto je iz Sindikata predškolskog i osnovnog te srednjeg obrazovanja.

Kako je za Klix.ba kazala Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK, na ovakav potez odlučili su se zbog kašnjenja u primjeni Kolektivnog ugovora, kršenja sporazuma u kojem je definirana isplata razlike u plaći za januar te zbog nedonošenja Pravilnika o napredovanju za zaposlene u školstvu.

"Nezadovoljni smo zbog kašnjenja u primjeni Kolektivnog ugovora kojeg smo sa Vladom USK potpisali 22. decembra 2017. godine. Prema dogovoru, Pravilnik o napredovanju u srednjim školama trebao je krenuti sa primjenom već od januara 2018., no do danas nije definisan niti usvojen. U osnovnom obrazovanju Pravilnik bi sa primjenom trebao krenuti od septembra", istakla je Hadžić.

Prema njenim riječima, obrazovanje je jedina branša u USK koja se finansira iz budžeta, a unutar koje ne postoji pravilnik po kojem bi mogli biti nagrađeni ljudi koji se svojim radom ističu u odnosu na druge.

"Mi još ne možemo dobiti, primjerice, status mentora, savjetnika, višeg savjetnika, iako to svi kantoni imaju. Čak i policija, sudstvo i organi uprave imaju tu mogućnost. Konačno, kada smo to dogovorili kroz Kolektivni ugovor, sada ja zapelo u njegovoj implementaciji", objasnila je Hadžić.

Pored donošenja Pravilnika o napredovanju, u sindikatu zahtijevaju i isplatu razlike u plaći za januar i februar po Kolektivnom ugovoru, sustizanje isplate plaće u zakonskom roku od 30 dana, isplatu dugovanja naknada za plaću, potpisivanje aneksa na Kolektivni ugovor, donošenje pedagoških standarda za predškolsko obrazovanje, kao i izvršavanje sudskih presuda po svim osnovama.

U cilju ostvarivanja radničkih prava i pritiska na Vladu USK, u svim osnovnim školama i predškolskim ustanovama sutra će organizovati polusatne štrajkove upozorenja, u prvoj smjeni od 8 do 8:30 i u drugoj od 13 do 13:30 sati.

U sindikatu su istakli da, ukoliko do petka, 27. aprila, ne dođe do potpisivanja Pravilnika o napredovanju uposlenih i ostalih zahtjeva, štrajk upozorenja će nastaviti svaki dan u maju.

"Mi smo na našim organima već donijeli odluku da možemo ići u svakodnevni štrajk, ali ovo je samo upozorenje jer smatramo da se može doći do rješenja i da nema potrebe da se pred kraj školske godine ide u neke radikalnije mjere. No, ako one budu neophodne, mi ćemo u maju organizovati svakodnevne štrajkove upozorenja i oni će trajati sve do onog momenta dok ne steknemo zakonske uvjete da stupimo u generalni štrajk", kazala je Hadžić.