{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U svim džematima BiH i dijaspore sergija za gradsku džamiju u Prijedoru

F
18.11.2014. u 13:33
27
5
U svim džematima BiH i dijaspore sergija za gradsku džamiju u Prijedoru
27
U svim džematima BiH i dijaspore sergija za gradsku džamiju u Prijedoru
Za potrebe završetka radova na Sultan Mahmudovoj džamiji u Starom gradu u Prijedoru, u petak će nakon džume namaza na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i bošnjačke dijaspore biti organizirana sergija (dobrovoljni novčani prilog).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Gradska džamija nalazi se u dijelu grada Prijedora koji se naziva Stari grad. Za vrijeme vladavine sultana Mahmuda I (1730.-1754.), na ostrvu je, 1747. godine, sagrađena tvrđava i unutar nje džamija.

Gradska džamija u Prijedoru je zapaljena 30. maja 1992. godine, potom je do kraja srušena, a materijal je odvezen na različite lokacije van grada. Na lokalitetu džamije ostali su temelji i sedam polomljenih nišana. Izgradnja nove džamije započela je 2007.godine.

Ova džamija je od posebnog značaja za povratak i opstanak Bošnjaka u Prijedoru u kojem je 1992. godine počinjen genocid nad bošnjačkim narodom.

Regulacionim planom gradske administrativne službe planirana je zaobilaznica preko temelja ove džamije, te samim tim i nestanak starog dijela grada Prijedora, koji je spriječen upravo ponovnom obnovom i izgradnjom ove džamije.

Ovo je najmanji džemat na području Medžlisa Islamske zajednice Prijedor pa je neophodna finansijska pomoć za završetak džamije čije se svečano otvorenje planira u ljeto 2015. godine, javlja MINA.

Odluku o sergiji donio je Rijaset IZ u BiH na sjednici koja je održana 19. marta ove godine u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: