"U svijetu različitosti svi smo jednaki": Djeca s invaliditetom obradovana paketićima

Piše: M. N./Klix.ba
28.12.2018. u 09:09
49
1
"U svijetu različitosti svi smo jednaki": Djeca s invaliditetom obradovana paketićima
49
"U svijetu različitosti svi smo jednaki": Djeca s invaliditetom obradovana paketićima
U sklopu aktivnosti "U svijetu različitosti svi smo jednaki" koja ima za cilja poboljšanje socijalne integracije djece s invaliditetom kroz vršnjačka druženja i edukativne radionice, u prostorijama Udruženja "Samostalan korak" održana je podjela paketića za članove.
Kako nam je rekla direktorica udruženja Almira Hasić, u akciji su učestvovali roditelji i djeca s invaliditetom, kao i djeca bez invaliditeta. Mališani su imali i zabavu te lijepo druženje sa svojim vršnjacima.

Udruženje "Samostalan korak" postoji šest mjeseci, a bavi se kreiranjem uslova za poboljšanje kvaliteta života osoba s invaliditetom kroz rad s užom i širom socijalnom sredinom. Tim čine socijalni radnik, psiholog i pravnik, a u radu im pomažu i Bakir Nakaš i Lana Velić.

"U okviru našeg rada napravili smo dosta aktivnosti među kojima je i rad na prilagođavanju nastavnog sadržaja za učenike i studente s invaliditetom, gdje su se uključili mnogi mladi volonteri i kreirali elektronske i audioforme za učenike i studente. Tu su i usluge asistencije", kazala nam je Hasić.

Savjetovalište za slijepe i slabovidne osobe u KS pokrenula je pripadnica slijepe i slabovidne populacije Almira Hasić koja je po struci socijalna radnica. Kako je istakla ranije u razgovoru za Klix.ba, Udruženje slijepih KS i Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba TMP pomogli su joj da se obrazuje i stekne potrebne vještine, a savjetovalište je jedna vrsta nadogradnje kojom će se unaprijediti kvalitet života slijepih i slabovidnih osoba.

"Kada se rodi dijete s ovakvim invaliditetom, dolazi do promjena u osnovnoj ćeliji društva - porodici. Rashodi postaju veći od prihoda i potrebna su novčana sredstva kako bi se djetetu pomoglo da taj invaliditet ne predstavlja prepreku u njegovom životu. Tu su i osobe koje žive u ruralnim dijelovima, a koje nemaju pristupa pomoći i ne mogu biti uključene u društvene aktivnosti. Također, jedan partner često odsustvuje kako bi bio s djetetom na potrebnim rehabilitacijama. Sve to ostavlja traga i potrebno je tim ljudima pružiti psiho-socijalnu podršku", kazala je Hasić.

Više informacija o Udruženju "Samostalan korak" potražite na zvaničnoj Facebook stranici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: