Podrška djeci i porodici
49

"U svijetu različitosti svi smo jednaki": Djeca s invaliditetom obradovana paketićima

Piše: M. N.
U sklopu aktivnosti "U svijetu različitosti svi smo jednaki" koja ima za cilja poboljšanje socijalne integracije djece s invaliditetom kroz vršnjačka druženja i edukativne radionice, u prostorijama Udruženja "Samostalan korak" održana je podjela paketića za članove.

Kako nam je rekla direktorica udruženja Almira Hasić, u akciji su učestvovali roditelji i djeca s invaliditetom, kao i djeca bez invaliditeta. Mališani su imali i zabavu te lijepo druženje sa svojim vršnjacima.

Udruženje "Samostalan korak" postoji šest mjeseci, a bavi se kreiranjem uslova za poboljšanje kvaliteta života osoba s invaliditetom kroz rad s užom i širom socijalnom sredinom. Tim čine socijalni radnik, psiholog i pravnik, a u radu im pomažu i Bakir Nakaš i Lana Velić.

"U okviru našeg rada napravili smo dosta aktivnosti među kojima je i rad na prilagođavanju nastavnog sadržaja za učenike i studente s invaliditetom, gdje su se uključili mnogi mladi volonteri i kreirali elektronske i audioforme za učenike i studente. Tu su i usluge asistencije", kazala nam je Hasić.

Savjetovalište za slijepe i slabovidne osobe u KS pokrenula je pripadnica slijepe i slabovidne populacije Almira Hasić koja je po struci socijalna radnica. Kako je istakla ranije u razgovoru za Klix.ba, Udruženje slijepih KS i Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba TMP pomogli su joj da se obrazuje i stekne potrebne vještine, a savjetovalište je jedna vrsta nadogradnje kojom će se unaprijediti kvalitet života slijepih i slabovidnih osoba.

"Kada se rodi dijete s ovakvim invaliditetom, dolazi do promjena u osnovnoj ćeliji društva - porodici. Rashodi postaju veći od prihoda i potrebna su novčana sredstva kako bi se djetetu pomoglo da taj invaliditet ne predstavlja prepreku u njegovom životu. Tu su i osobe koje žive u ruralnim dijelovima, a koje nemaju pristupa pomoći i ne mogu biti uključene u društvene aktivnosti. Također, jedan partner često odsustvuje kako bi bio s djetetom na potrebnim rehabilitacijama. Sve to ostavlja traga i potrebno je tim ljudima pružiti psiho-socijalnu podršku", kazala je Hasić.

Više informacija o Udruženju "Samostalan korak" potražite na zvaničnoj Facebook stranici.