|

U svijetu jačaju alt-right pokreti: Šta znamo o njima i zašto svoje korijene puštaju i u BiH

U svijetu jačaju alt-right pokreti: Šta znamo o njima i zašto svoje korijene puštaju i u BiH
191
Piše: Mirza Abaz
4.5.2019. u 22:45
280
komentara
191

dijeljenja
U svijetu jačaju alt-right pokreti: Šta znamo o njima i zašto svoje korijene puštaju i u BiH Foto: EPA-EFE
Pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u 2016. godine indirektno je dovela i do jačanja alt-right pokreta. Iako se do sada djelovanje ekstremnih desničara i ultrakonzervativaca u većini ekonomski razvijenih zemalja smatralo nečim što ne predstavlja veliku opasnost zbog malog broja sljedbenika tih ideologija, u posljednje vrijeme svjedočimo suprotnoj situaciji.
U najkraćim crtama, alternativna desnica predstavlja skup ideja koje se zasnivaju na ultrakonzervativnom shvatanju svijeta i neke od njenih glavnih odlika su odbijanje svjetonazora većine i masovna upotreba elektronskih medija kako bi se plasirale spin ili lažne vijesti s ciljem svjesnog obmanjivanja javnosti. Sljedbenici alt-right ideja u SAD-u žele liberalno-kapitalističku i kršćansku Ameriku i ne prezaju ni pred čim kako bi došli do svog cilja.

Mirsad Hadžikadić, lider Platforme za progres i kandidat za člana Predsjedništva BiH na prošle godine održanim izborima, dobar dio svog života proveo je u SAD-u gdje je neposredno svjedočio rapidnom širenju ovih malicioznih ideja.

Trump ima velike šanse da ostane predsjednik SAD-a"Iako se u BiH puno ne govori o ovom fenomenu, alt-right pokreti sve su jači u SAD-u, a ultradesničari sve su uporniji u širenju svog djelokruga. Iako se Steve Bannon smatra rodonačelnikom ove ideje, mora se reći kako se ona znatno prije razvijala na pojedinim američkim univerzitetima. Steve Bannon je čovjek koji je na alt-right temeljima izgradio kampanju Donaldu Trumpu koja će, kako će se kasnije ispostaviti, biti presudna za njegovu pobjedu na izborima 2016. godine", kazao je Hadžikadić.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Iako su svoju kandidaturu iz reda ideoloških umjerenijih političkih opcija u SAD-u najavili brojni utjecajni ljudi kao što su u prvom redu Joe Biden i Bernie Sanders, Hadžikadić i dalje smatra kako će Trump dobiti novi mandat.

"Ponavljam da je Donald Trump predsjednički mandat 2016. godine dobio na alt-right propagandi. Jednostavno, on je biračima predstavio jednu sasvim novu populističku platformu koju je bilo teško odbiti. Ja bih samo volio kuriozitetno naglasiti da alternativni desničari nisu glupi, oni su itekako inteligentni i znaju dobro ocijeniti puls javnosti, pa stoga i ne treba čuditi Trumpova pobjeda. No, smatram kako je veći problem to što demokrate i liberali trenutno nemaju adekvatan odgovor na alt-right propagandu te dok se centar i ljevica na globalnom nivou razuđuju, radikalna desnica se sve jače grupiše", dodao je Hadžikadić.

Alt-right manija zahvata i Zapadni BalkanKada govori o razlikama između klasične i alternativne desnice, Mirsad Hadžikadić ističe kako klasična desnica ipak poštuje instituciju države i njene zakone, dok alternativni desničari beskompromisno nastoje doći do svojih ciljeva i na tom putu naprosto ne biraju sredstva.

"Konkretno u SAD-u alternativni desničari nastoje pomoću tri 'alata' doći do zacrtanih ciljeva, a to su ksenofobija, bijela supremacija te propagiranje ekonomske nadmoći nad ostalim zemljama. Alternativni desničari, ali i Donald Trump, s nestrpljenjem očekuju svaki pojedinačni incident nekog muslimana ili generalno stranca kako bi ih etiketirali kao opasne i kako bi na njima gradili svoju antimigrantsku kampanju. Nadalje, kroz historiju su bijeli muškarci bili glavni u donošenju svih važnijih društvenih odluka, a vremenom su se počele pitati i žene, osobe crne rase, a danas i LGBT osobe. Sve ovo su razlozi zašto su se bijelci počeli osjećati 'ugroženim'. Na samom kraju, iz SAD-a su se svi važniji ekonomski procesi počeli premještati negdje drugo, posebno u Kinu, pa su radikalni desničari počeli koristiti i tu priču u svoju korist", odgovara Hadžikadić na pitanje šta je alt-right učinilo toliko popularnim u SAD-u naglašavajući kako se dobar dio tamošnjeg stanovništva istinski vodi krilaticom "Make America Great Again".

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


S obzirom na to da je pojam alternativne desnice uglavnom vezan za radikalne pokrete u SAD-u, Mirsad Hadžikadić ponavlja kako je ovaj tip ideologije sve popularniji i u Evropi, a ni zemlje Zapadnog Balkana nisu ostale imune na ovu pojavu.

"Puno konzervativnih političkih stranaka širom Evrope u svoje programe rada uključuju i principe alternativne desnice. Nažalost, na takvo što nije imun ni region Zapadnog Balkana te se skoro sa sigurnošću može kazati da alt-right svoje korijene pušta i u Hrvatskoj, Srbiji, pa i u BiH. Ukoliko konkretno govorimo o BiH i susjednim državama, savršen primjer alternativne desnice više nije negiranje genocida, već veličanje ratnih zločinaca. To je jedan puno maligniji oblik desnice kojeg se treba pribojavati. Štaviše, prošle godine duhove u BiH je dodatno uzburkala posjeta Jasona Osbornea i Mikea Rubina, bivših lobista Donalda Trumpa koji su se obavezali pomoći ovdašnjim nešto radikalnijim političkim strukturama", upozorava Mirsad Hadžikadić.
Prijavi grešku


Komentari (280)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...