"Srce za djecu koja boluju od raka"
0

U svijetu godišnje od raka oboli 175.000 mališana

FENA
U povodu Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od malignih oboljenja Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ podsjeća da je u posljednje vrijeme primjetan blagi porast oboljelih.

Najčešća maligna oboljenja kod djece koja se liječe na Hematoonkološkom odjelu Pedijatrijske klinike u Sarajevu su leukemije (Akutna Limfoblastna Leukemija), tumori mozga, limphomi, solidni tumori na svim organima.

U posljednje vrijeme primjetan je blagi porast svih spomenutih oboljenja, tako da godišnje, u prosjeku, na ovom odjeljenju se liječi od 40 do 55 mališana iz svih krajeva BiH, uz napomenu da se na ovom odjeljenju liječe djeca od momenta rođenja pa do punih 14 godina.

Zahvaljujući dobroj dijagnostici i primjeni jako agresivnih protokola liječenja (terapija), procent izlječenja na ovom odjeljenju je dostigao 80 posto, što je i svjetska statistika, a smrtnost djece je zabilježena u 10,6 posto slučajeva.

Statistike pokazuju da je od 1997. godine pa do kraja 2011. godine broj uspješno izliječene djece od malignih oboljenja iznosio 400.

Trenutno se na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike liječi 24-ero djece iz svih krajeva BiH.

Iako je procent izlječenja veliki, ipak neki pacijenti sa ovog odjela se moraju izmjestiti na liječenje van granica BiH, na transplantacije koštane srži i druge operativne zahvate koje nije moguće realizirati u BiH.

Djeca se izmještaju u Hrvatsku, Njemačku, Italiju, Austriju, a troškove liječenja pokriva Federalni Fond solidarnosti.

Uvjeti liječenja na Pedijatrijskoj klinici nisu nimalo lošiji od uvjeta u razvijenim zapadnim zemljama.

U narednom periodu prioritet je izgraditi Roditeljsku kuću za smještaj oboljele djece i njihovih roditelja, time bi olakšali djeci i roditeljima, a ubrzali bi i proces implementacije projekta transplantacionog centra, saopćeno je iz Udruženja.

Prema podacima ICCCPO-a Svjetske konfederacije roditelja djece oboljele od malignih oboljenja, svake godine širom svijeta od raka oboli 175.000 djece, procent izlječenja mališana oboljelih od malighnih oboljenja je dostigao 80 posto, a smrtnost djece je zabilježena u 10,6 posto slučajeva.

Tačan broj novih slučajeva nije poznat jer u mnogim zemljama nisu registrirana sva maligna oboljela djeca ili veliki broj njih nije ispravno dijagnisticirano.

Ovi podaci su zapanjujući ako se uzme u obzir da je 70 posto ovih oboljenja izlječivo ukoliko se na vrijeme dijagnosticira i liječi.

Rak kod djece je drugi vodeći uzrok smrti djece u zemljama razvoja. Najčešća maligna oboljenja odnosno vrsta raka u Evropi i Americi uopće jeste ALL (Akutna limfoblastna leukemija).