Cerić razgovarao s Lenzom
0

U Švicarskoj 29. novembra referendum o zabrani gradnje minareta

FENA
Mustafa Cerić (Foto: Arhiv)
Mustafa Cerić (Foto: Arhiv)
U Švicarskoj će 29. novembra biti održano glasanje o zabrani gradnje minareta, a vlada i parlament Švicarske striktno odbijaju takvu zabranu, jer je ona u suprotnosti s centralnim ustavnim vrijednostima i pravima i vrijeđa međusobno garantirana ljudska prava.

To je reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafi Ceriću kazao danas u Sarajevu švicarski ambasador u BiH Rolf Lenzo, naglašavajući da će glasanje ipak biti održano jer je više od sto hiljada birača svojim potpisom tražilo narodnu inicijativu, saopćila je Mina.

Reisu-l-ulema Cerić primio je švicarskog ambasadora u BiH i zahvalio mu što ga je obavijestio o tome, dodajući da očekuje da se princip ljudskih i vjerskih prava održi u cijeloj Evropi.

Cerić je poželio svim muslimanima u Evropi, posebno u Švicarskoj gdje će treći dan Bajrama biti referendum o zabrani gradnje minareta, da im Bajram prođe u slobodi, zdravlju i zadovoljstvu s njihovim komšijama i da se kao muslimani u Evropi bore za svoja prava, ali da poštuju i prava drugih i sudjeluju u jačanju demokracije i zaštite ljudskih prava svakog čovjeka.