Zbog zločina u Sijekovcu
0

U Švedskoj uhapšen Zemir Kovačević, pripadnik HVO-a

Sarajevo-x.com
Zemir Kovačević
Zemir Kovačević
Na osnovu međunarodne potjernice, jučer je u Švedskoj uhapšen 44-godišni Zemir Kovačević, koji se sumnjiči za ubistva civila u Sijekovcu pored Bosanskog Broda. Kovačević je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane.

Zločin u Sijekovcu dogodio se u martu 1992. godine. Ubijeno je 47 srpskih civila, a u optužnicama se navodi da su izvršioci bili Kovačević Zemir, od oca Asiba iz Sijekovca, njegov mlađi brat čije ime nije utvrđeno, Prkača Marko iz Slavonskog Broda, Čaušević Nijaz, od oca Muniba iz Sijekovca, te izvjesni Fulan i Šerac iz sela Koraća u BiH.

Kovačević se proteklih godina krio u malom gradu pored Ostersunda, gdje je živio sa svojom partnericom, objavio je švedski list Expressen.

"Dečko mi je rekao da su optužbe protiv njega netačne. Rekao mi je da su on i njegovi prijatelji samo branili sebe", kazala je Kovačevićeva partnerica.

Zemir Kovačević uhapšen je na osnovu međunarodne potjernice. Njegov slučaj za sada će preuzeti Tužilaštvo u Stockholmu.

Podsjećamo, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u maju 2010. godine posjetio je Sijekovac i poklonio se srpskim žrtvama. Počast žrtvama su tada odali bivši predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, sadašnji predsjednik RS-a Milorad Dodik te lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Okružno tužilaštvo Doboj vodi istragu

U Okružnom tužilaštvu Doboj saznali smo da se tamo vodi istraga protiv Kovačevića "zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Sijekovca, tokom 1992. godine".

"S obzirom da osumnjičeni nije bio dostupan domaćim pravosudnim organima, za njim je raspisana međunarodna potjernica", kazala je za Sarajevo-x.com Slobodanka Lukić, glasnogovornica Okružnog tužilaštva u Doboju.

Ona je istakla da ne može dati više informacija, jer je riječ o predmetu koji je u fazi istrage.

"Dužni smo postupati u skladu sa uputstvima preporukama Tužilaštva BiH, odnosno usvojenim zaključkom od 29.12. 2004.godine, prema kojem se informacije iz istraga odnosno optužnica za ratne zločine neće iznositi u javnost prije nego što sudovi potvrde optužnicu", dodala je Lukićeva.