U Švedskoj uhapšen Ahmet Makitan

S
Sarajevo-x.com
13.1.2010. u 17:10
0
17
U Švedskoj uhapšen Ahmet Makitan
0
U Švedskoj uhapšen Ahmet Makitan Foto: Ilustracija
Prema nezvaničnim informacijama, u Švedskoj je 12. januara 2010. godine uhapšen izvjesni Ahmet Makitan zvani "Maks", zbog sumnje da je sudjelovao u zločinima nad srpskim civilima u logoru „Dretelj“.
Švedsko Tužilaštvo Makitana sumnjiči da je kao stražar u logoru „Dretelj“ od maja do augusta 1992. godine sudjelovao u ubistvima, kidnapovanju, te mučenju zatočenih civila. Između ostalog, sumnjiči se za učešćeu protivpravnom zatvaranju civila, mučenju i nasilju koje je prouzrokovalo patnje kod žrtava, kao i za nečovječno postupanje.

"Tužilaštvo će odlučiti o prijedlogu za pritvor u četvrtak (14. januara), a ako se to desi, o tome će se raspravljati u petak", kazali su za Justice Report iz press službe ove institucije.

Kako je saopćeno iz švedskog Tužilaštva, hapšenje Makitana je rezultat duge istrage tokom koje je saslušano 70 osoba, te saradnje sa „mnogim zemljama“ i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

"Tribunal uvijek sarađuje sa vladama u regionu u smislu pomoći u pronalaženju mogućih počinilaca ratnih zločina", kazala je Justice Reportu Nerma Jelačić, glasnogovornica MKSJ-a, koja nije mogla otkriti više detalja o identitetu uhapšene osobe, kao ni djelima za koja se sumnjiči.

Prema pisanjima švedskih medija, koji su objavili identitet osumnjičenog, Makitan je porijeklom iz Stoca, a posjeduje i švedsko državljanstvo.

Makitan se, prema dostupnim informacijama, dovodi u vezu sa fizičkim, psihičkim i seksualnim zlostavljanjima zatočenika u logoru „Dretelj“.

Logor "Dretelj" kod Čapljine je tokom 1992. bio pod kontrolom jedinica Hrvatskih oružanih snaga (HOS), a u njemu su bili zatočeni uglavnom Srbi civili, koji su zlostavljani, držani u nehumanim uslovima, a žene su silovane.


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: