BiH
273

"U susret proljeću": Izviđači iz BiH i Srbije se takmičili u Zenici

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Zenici je danas održana 10. međunarodna izviđačka manifestacija "U susret proljeću" koja je okupila oko 700 izviđača iz cijele Bosne i Hercegovine i susjedne Srbije.

Programski sadržaj današnje manifestacije obuhvatao je takmičenje za mlade izviđače, zeničko orijentaciono takmičenje za izviđače i planinke, takmičenje za poletarce i pčelice Saveza izviđača Zenice, takmičenje eko-sekcija osnovnih škola Zenice te promociju muzičkog CD-a i pjesmarice sa Festivala izviđačke pjesme "Zenica 2014".

U programu je učestvovalo oko 700 takmičara iz Banje Luke, Sarajeva, Mostara, Prijedora, Vareša, Visokog, Zavidovića, Tešnja, Nemile, Doboj Istoka, Ilidže, Zenice te iz gradova susjedne Srbije: Beograda, Subotice, Bajine Bašte i Prijepolja.

U okviru današnjeg takmičenja trećeplasirana je ekipa Odreda izviđača Igman 92 Natural, drugo mjesto je pripalo ekipi Crni Vrh, dok je prvoplasirana ekipa Bijelo dugme Odred Safet Ribić iz Nemile.

Besim Gulić član je pobjedničke ekipe koja je danas imala brojne zadatke, a koje su uspješno i najbolje savladali.

"Danas smo imali odlično druženje, ali i takmičenje gdje smo morali prelaziti određene etape. Imali smo brojne zadatke kao što su pravljenje vatre, čvorova, ali i pronalazak nekih mjesta u Zenici. Svakako, bilo je zadataka koji su bili poprilično zahtjevni, ali uspjeli smo na kraju sve savladati i zadovoljni smo današnjim rezultatima", kazao je Gulić.

Predsjednik izviđača Općine Zenice Edin Šarić je istakao da je današnje takmičenje bilo vezano i za ekologiju, pa su pored mlađih izviđača učestvovale i eko-sekcije osnovnih škola.

"Današnjoj smotri je prisustvovalo oko 700 izviđača i učenika osnovnih škola u Zenici što je naš rekord s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Imali smo manjih problema sa vremenom, ali uz pomoć Gradske arene u Zenici uspjeli smo sve realizirati, a važno je pomenuti i podršku koju smo dobili od Ambasade SAD-a i Grada Zenica", zaključio je Šarić.